zondag 29 maart 2020

Granman Ndyuka-stam Bono Velanti neemt maatregelen tegen Covid-19

'De autoriteiten doen hun uiterste best, maar de strijd is zwaar'


Het grootopperhoofd van de Ndyuka, Bono Velanti, heeft zijn stam opgeroepen om de maatregelen die de overheid heeft aangekondigd in verband met het Covid-19 doodserieus te nemen. De boodschap naar de gemeenschap toe is ingesproken door zijn basya’s en wordt via de radio en whatsapp verspreid om zoveel mogelijk stamgenoten te bereiken, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, zondag 29 maart 2020. 

'De autoriteiten doen hun uiterste best, maar de strijd is zwaar. Er zijn wel preventieve maatregelen bedacht die we kunnen hanteren om onszelf te beschermen tegen deze ziekte. Wereldwijd zijn overheden tot de conclusie gekomen dat thuis blijven kan helpen. Deze ziekte gaat van mens tot mens, ga niet op straat, vermijdt contact en samenscholing, en houdt afstand elkaar', zegt de granman.

Als grootopperhoofd waarschuwt hij de stamleden ook tegen de misvatting als zouden mensen van Afrikaanse afkomst immuun zijn tegen het coronavirus. 'Vergist u zich niet, uw bloed is niet anders dan de andere mensen. Deze ziekte kan iedereen treffen die zich eraan blootstelt; wees voorzichtig.'

Het traditioneel gezag zegt dat er wel begrip is voor noodzakelijke beweging van personen, maar dat er voorlopig geen ruimte is voor familiebezoeken, dansfeestjes, overbodige samenscholingen en vermakelijkheden.

Velantie heeft de Ndjuka-gemeenschap erop gewezen, dat deze maatregelen geen verandering hebben gebracht in de cultuur en traditie. Tegen de achtergrond van het oprukkende virus, vindt hij het cruciaal om de instructies van de centrale overheid en gezaghebbende gezondheidsorganisaties strikt op te volgen. De granman heeft de stam gerustgesteld dat alles weer wordt opgepakt als het tij is gekeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten