zondag 29 maart 2020

Directrice AZP verontwaardigd over bewering bond dat de veiligheid medewerkers niet serieus wordt genomen

Personeel vindt dat de directie het niet nauw neemt met hun veiligheid

Directie zou zich niet aan instructies autoriteiten houden


Algemeen directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Redan, is verontwaardigd over een persbericht van de bond waarin wordt gesteld, dat de veiligheid van medewerkers niet serieus wordt genomen. 

'Het AZP is een ziekenhuis en vervult een voorhoederol. Essentiële diensten zullen normaal hun werkzaamheden moeten uitvoeren teneinde de continuïteit van zorg te garanderen. De directie is zich terdege bewust van haar verantwoordelijkheid waarbij de veiligheid van haar personeel hoog in het vandaal staat', zegt Redan in reactie vandaag, zondag 29 maart 2020, op Starnieuws.

Morgen is er een onderhoud met het bestuur van de bond. De bond zegt, dat om de verspreiding van het virus dat Covid-19 veroorzaakt zoveel mogelijk te voorkomen, door bevoegde instanties instructies zijn gegeven. Een van deze is om op de werkvloer zoveel mogelijk een minimale personeelsbezetting te hanteren. Een voorbeeld is, dat het personeel in ploegen kan werken door bijvoorbeeld om de ene dag iemand anders op de werkvloer per afdeling te laten verschijnen. De personeelsleden of werknemers mogen onder geen voorwaarde worden verplicht om verlof op te nemen.

In tegenstelling tot andere bedrijven en overheidsinstanties houdt de directie van het AZP zich niet aan deze instructies. Zo wordt op bepaalde afdelingen het personeel onder druk gezet om verplicht verlof op te nemen. Bij weigering worden personeelsleden verplicht hun krachten op andere afdelingen te geven. Ook is door personeel geklaagd dat het niet optimaal is beschermd om patiënten, die besmet of vermoedelijk besmet zijn met het Covid-19 virus, op te nemen voor het bieden van de nodige zorg.

Het personeel van het AZP is zeer gebelgd over de wijze waarop de directie omgaat met de veiligheid op de werkvloer. Tevergeefs doet het bestuur van de bond sedert 20 maart pogingen om een onderhoud te hebben met de algemeen directeur om over de situatie in dialoog te treden. Het personeel is van mening dat de directie het niet nauw neemt met hun veiligheid en die van hun gezinnen. Het enige waaraan de leiding van het ziekenhuis denkt, is het bieden van de zorg aan cliënten, terwijl de veiligheid van het personeel ook erg belangrijk is, meent de bond.

Het bestuur heeft dinsdag een brief naar de directie gericht waarop er tot op dit moment geen reactie is gegeven. Afgelopen vrijdag is weer een brief naar de directeur gestuurd. Als er tot maandag vanuit de directeur geen gepaste oplossing komt in deze situatie, zal het personeel uit onder andere veiligheidsoverwegingen een eigen standpunt innemen.

Wat ook aan te merken valt, is dat vanwege de gestegen prijzen, vooral op basisgoederen, het personeel graag over haar prestatietoelage wil beschikken. Traditioneel werd deze in de maand februari overgemaakt, de laatste jaren wordt deze steeds later gestort. Ook de betaling van het salaris heeft tot op dit moment niet plaats gevonden.

Redan is verbaasd over het persbericht, want er is een afspraak voor maandag gemaakt op basis van het schrijven. 'Er zijn maatregelen getroffen deels gedeeld met de samenleving (spoeddiensten) en ook intern om een veilige werkomgeving te garanderen. De diensten zijn aangepast en werkt zeker een derde van het personeel op een andere manier', zegt de directrice.

Weer zijn zorgmedewerkers vrij gemaakt om zich klaar te maken. 'Wij weten niet wat ons te wachten staat de komende weken indien er zich een toename in de aantal Covid-19 gevallen zal voordoen. De Spoedeisende Hulp en de grieppoli draaien 1 maal 24. Wij hebben gezorgd voor voldoende PPE (Personal Protective Equipment ) voor onze medewerkers en zullen hen nooit en te nimmer blootstellen aan gevaren. Alle groepen in het ziekenhuis van beveiliging, interieurverzorgers, administratie zorgmedewerkers zijn voorgelicht', benadrukt Redan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten