woensdag 25 maart 2020

Consumentenprijzen in februari met 2,5 procent gestegen

'Gevolgen van de hele coronavirus crisis zijn er nog niet in verwerkt'


De consumentenprijzen zijn in februari met 2,5 procent gestegen in vergelijking met januari, blijkt uit de Consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het Algemeen Bureau voor de Statisatiek (ABS). Afgezet tegen februari 2019 is het meer verontrustend. 

'Dan is de verhoging zelfs zeven procent. De gevolgen van de hele coronaviruscrisis zijn er nog niet in verwerkt, omdat de crisis rond midden maart begon', zegt ABS-directeur Iwan Sno woensdag 25 maart 2020 in de Ware Tijd.

Hij waagt zich niet aan een voorspelling voor de lopende maand. 'Er moeten dan geen rare dingen door het virus gebeuren, want dan kan het wel eens heel anders uitpakken. Als je kijkt naar februari 2019 dan zaten we met het CPI onder de vijf procent en nu al zitten we boven de zeven. Dat is niet niks.' 

In augustus 2018 was dit zelfs minder dan één procent.

Het Statistiekbureau doet geen prognoses, maar meet met 630 meetpunten in het land 316 items om tot een representatieve consumentenpijsindexcijfer te komen. Vooral nu, tijdens de coronacrisis, is dat lastig zegt Sno. 'Veel collega's werken van huis uit en dat is een uitdaging. Niet wenselijk, maar we komen er wel.' Wat er in de toekomst staat te gebeuren moeten we afwachten. Dat er een stijging in het CPI is, heeft met tal van factoren te maken zoals koersen en de brandstofprijs.

Over het feit dat de banken dinsdag gesloten waren uit protest tegen de nieuwe Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is de directeur niet echt verbaasd. 'De burger voelt zich bedrogen. Het is een onuitvoerbare wet. Het ABS is door de regering ook gevraagd om advies, maar kennelijk heeft men anders besloten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten