woensdag 25 maart 2020

Colombia's Covid-19 quarantaine potentiële catastrofe voor Venezolaanse migranten

Veel van ruim 1,5 miljoen Venezolanen zonder papieren vrijwel onmiddellijk werkloos zonder recht op noodhulp


De noodquarantaine om de verspreiding van het coronavirus in Colombia in te dammen, kan catastrofaal zijn voor Venezolanen die zeggen dat ze met honderden worden verdreven. Door de quarantaine waren veel van de naar schatting 1,5 miljoen Venezolanen zonder papieren vrijwel onmiddellijk werkloos zonder dat ze recht hadden op noodhulp aan Colombiaanse burgers. 

Alleen al in de hoofdstad Bogota zijn sinds maandag meer dan 500 gezinnen uit hun hotels gezet, omdat ze hun dagelijkse huur niet konden betalen, vertelde Jorge Ebrath van het Reporte Disidencia Nacional (RDN) vandaag, woensdag 25 maart 2020, aan Colombia Reports.

Burgemeester van Bogota, Claudia Lopez, kondigde vorige week een quarantaine aan die vrijdag van start ging, maar met rampzalige gevolgen voor Venezolaanse migranten. Door de noodsituatie kwamen de Venezolanen, die in het land mochten, maar geen papieren konden krijgen, tussen wal en schip.

Ongeveer 90% van de Venezolaanse migranten in Colombia werkt informeel en kan niet werken, omdat dit de quarantaine zou schenden, vertelde Ebrath. Maar, als ze worden uitgezet, omdat ze hun dagelijkse huur niet kunnen betalen, schenden ze ook de quarantaine. In beide gevallen zouden ze kunnen worden uitgezet naar het eigen land, waar volgens Ebrath velen vrezen voor politieke vervolging door de autoritaire regering van president Nicolas Maduro.

De RDN smeekt om rekening te houden met de kwetsbare Venezolaanse migrantenpopulatie, omdat ze niet alleen bang zijn voor uitzetting, maar ook worden blootgesteld aan het virus als ze niet binnen kunnen blijven.

'Een ding is het naleven en respecteren van de wetten van ons broederland en een ander ding is zonder enige bescherming op straat gegooid worden en erger nog, kinderen die tijdens de quarantaine aan het virus worden blootgesteld', zei RDN-vertegenwoordigster in Washington DC, Luz Marquez, op Facebook.


Het stadhuis van Bogota, dat vrijdag al een quarantaine oplegde, zei dinsdag dat het werkte aan gemeentelijke maatregelen om Venezolaanse migranten te ondersteunen, maar gaf geen details, aldus de krant El Tiempo.

Andere gemeentelijke autoriteiten en de nationale overheid moeten nog reageren op de roep om hulp van de Venezolaanse migranten.


(De Surinaamse Courant/Colombia Reports/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten