maandag 6 januari 2020

Brazilië strijdt tegen pesticidesmokkel uit onder andere Paraguay

(Bron foto: Policia Militar)
Groeiend gebruik pesticiden in Brazilië bevordert lucratieve smokkeleconomie


Het groeiende gebruik van pesticiden in Brazilië heeft een lucratieve smokkeleconomie bevorderd. Een groeiende zwarte markt voor pesticiden heeft Brazilië in de ban, het vecht tegen grote roofovervallen thuis en ook smokkel van landbouwproducten uit Paraguay. 

In december werd 22 ton gestolen pesticiden in beslag genomen in twee afzonderlijke operaties door de militaire politie in de centrale staten Goiás en Tocantins, meldde de nieuwswebsite Globo. De pesticiden waren naar schatting $ 1,5 miljoen waard. Hoewel er geen arrestaties plaatsvonden, tonen rapporten aan, dat de grootste bendes van Brazilië, het Primeiro Comando da Capital (PCC) en Comando Vermelho (CV), in de handel actief zijn.

In november meldde de BBC, dat gewapende bendeleden boerderijen overvallen voor hun pesticiden. De bendes worden zelfs verdacht van het gebruik van drones om de landbouwproducten te lokaliseren.

Pesticiden worden ook steeds vaker gesmokkeld uit het naburige Paraguay, waar de voorschriften voor deze producten aanzienlijk lakser zijn. Vier ton pesticiden werd in oktober in beslag genomen in Mato Grosso do Sul, nadat het de grens wad gepasseerd, aldus Globo..

Een rapport van het Braziliaanse Instituto de Desenvolvimento Economico e Social de Fronterias - IDESF - uit juni 2019, schatte dat 20 procent van de in Brazilië verkochte pesticiden illegaal waaren verkregen, tegen een jaarlijkse kostprijs van 8,8 miljard reais (rond $ 2,1 miljard).

'De smokkel van pesticiden groeit in het land met de snelheid dat de Braziliaanse landbouw groeit ... Deze smokkel is een grote zorg geworden, omdat het niet langer een kleine markt is, maar een grote economie die wordt gecontroleerd door gespecialiseerde bendes', zei IDESF-directeur, Luciano Stremel Barros , tegen de Braziliaanse Senaat in september.

(Suriname Mirror/InSightCrime)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten