maandag 6 januari 2020

Raymond Sapoen (HVB): 'De dam is nuvrij en onbezwaard 100% Surinaams eigendom'

Sapoen wil discussie over positie Staatsolie in aardolie-, goud- en energiesector

'We moeten voorkomen dat je een staat binnen een staat krijgt'


'Het is nu overduidelijk, dat de dam nu na zo'n vijf jaren van zware onderhandelingen vrij en onbezwaard 100% Surinaams eigendom is en ook dat het is verzekerd vanwege het hoge risico ervan.' Raymond Sapoen, voorzitter van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), merkt op dat ondanks dat de regeringsinformatie over de overdracht en de status van de Afobakadam niet transparant zijn, nu wel duidelijk is dat Surinaamse technici instaan voor het professionele onderhoud en de exploitatie van het waterkrachtwerk, aldus Starnieuws vandaag, maandag 6 januari 2020. 

De HVB is ingegaan op de uitnodiging van president Desi Bouterse om te praten over de overname van de Afobakadam en het natraject. President Bouterse houdt informatiesessies met verschillende groeperingen in de samenleving.

Sapoen stelt, dat wat misschien niet duidelijk was in de parlementaire debatten, is dat Alcoa ruim US$ 100 miljoen aan achterstallige stroomrekening heeft kwijtgescholden aan Suriname. Het saldo van ongeveer US$ 4 miljoen is vervolgens in de afgelopen jaren weer gestegen naar US$ 108 miljoen. Om die af te betalen is een lening van US$ 125 miljoen gesloten. 'Het zijn achterstallige stroomrekeningen die zijn betaald', zegt Sapoen. Er is dus niet betaald voor de dam.

De politicus gelooft niet dat de jaarlijkse besparing van ruim US$60 miljoen invloed zal hebben op de huidige stroomrekening van de consument. 'Er moet dus niet worden verwacht dat de stroomrekening omlaag gaat, temeer daar deze al jaren wordt gesubsidieerd door de staat.' Hij voegt eraan toe, dat er wel is aangegeven, dat de regering zich ervoor moet beijveren deze energiebesparing in de sector zelf te investeren.

Sapoen vindt het overigens terecht dat de SPCS (Staatsolie Power Company Suriname NV) als dochteronderneming van Staatsolie namens de Staat als beheerder van de dam is aangesteld. Hij wijst daarbij op de know how en infrastructuur van het bedrijf. Hij zegt echter, dat er binnenkort een fundamentele discussie moet worden gevoerd over de core activiteiten van Staatsolie, dat nu zowel activiteiten ontplooit in de aardoliesector, de goudindustrie en nu de energiesector. 'We moeten voorkomen dat je een staat binnen een staat krijgt.'

Aan de andere kant stelt de politicus, dat in zijn verantwoordelijkheid als enige aandeelhouder van talrijke staatsbedrijven, de Staat vaak tekort schiet en zijn huiswerk via zijn regeringscommissarissen niet of onvoldoende maakt. Hij merkt op, dat ook is gebleken dat over het Ontwikkelingsfonds dat nog op de valreep van de ondertekening van de overeenkomsten was bedongen als compensatie voor in het bijzonder de getroffen leefgebieden rond de Afobakadam, nog geen concrete afspraken zijn gemaakt. 'Noch over het totaal bedrag, noch over de verdeelsleutel ervan.' 

De HVB-delegatie bij de informatiesessie van president Bouterse bestond verder uit Izaak Soerokarso, Frans Kasanpawiro en M. Reita Wee Wee-Madhuban.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten