maandag 6 januari 2020

'Beschermen van twee belangrijke regio's in Belize kan bedreigde jaguar redden'

(Bron foto: Cahal Pech)
Wetenschappers identificeren wildcorridors die moeten worden beschermd om de soort te helpen overleven


Het beschermen van twee belangrijke regio's in Belize kan de bedreigde jaguar redden, zeggen wetenschappers van de Universiteit van Bristol die een van de grootste populaties jaguars in Centraal Belize bestuderen. Zij hebben verschillende wildcorridors geïdentificeerd die moeten worden beschermd om de soort te helpen overleven. 

De studie, geleid door het American Museum of Natural History en de University of Bristol en gepubliceerd in BMC Genetics, geeft een nieuw inzicht in waar de inspanningen voor conservering moeten worden geconcentreerd.

Jaguars zijn toproofdieren die grote delen van de tropische bossen van Belize bewonen en hebben een enorm bereik van duizenden vierkante kilometer. Hoge ontbossingspercentages voor grootschalige landbouwontwikkeling en een constant veranderend landschap betekenen echter dat jaguars steeds meer worden bedreigd en nu als 'bijna bedreigd' worden vermeld op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN (International Union for Conservation of Nature).


Dr. Angelica Menchaca, hoofdonderzoekster van het onderzoek die het onderzoek leidde met een student aan de School of Biological Sciences van Bristol, zei: 'Jaguars blijven niet op één plaats en kunnen lange afstanden afleggen vaak door onbeschermde gebieden tussen reservaten. Gebieden tussen nationale parken met menselijke activiteit kunnen jaguars in gevaar brengen door vergelding, conflict met veeboeren en de connectiviteit tussen reserves beperken.'

Om de instandhoudings- en beheerskwesties te verbeteren, controleerde het team de genetische populatiestructuur en voorspelde het de bewegingsgangen van jaguars om te begrijpen hoe ze zich tot elkaar verhouden en hoe haalbaar het is om de connectiviteit tussen reserves te behouden.

Dr. Menchaca en collega's analyseerden monsters van jaguar-ontlasting verzameld over acht jaar veldwerk in centraal Belize, een regio die van groot belang is voor jaguar-connectiviteit, omdat het een brug vormt tussen de Selva Maya die zich uitstrekt tot Guatemala in het zuiden, en Mexico in de noorden. Het team identificeerde 50 verschillende jaguars en constateerde hoge niveaus van genenstroom bij dieren die werden geïdentificeerd in het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary en de Maya Forest Corridor, waardoor deze twee gebieden cruciaal zijn voor natuurbeschermingsinspanningen. Deze gebieden worden momenteel gescheiden door de Hummingbird-snelweg, maar kunnen mogelijk worden verbonden via natuurcorridors en de uitbreiding van natuurlijke beschermde gebieden.



Dr. Menchaca voegde eraan toe: 'Onze bevindingen bieden een screenshot van genetische patronen van dieren die het gebied bewonen tussen 2003-2011 en bieden belangrijk inzicht in de beste routes voor de jaguars om twee belangrijke gebieden in Centraal Belize te doorkruisen. Als we de soort willen helpen, dan moeten onze instandhoudingsinspanningen beschermde gebieden uitbreiden om het onderhoud van deze bedreigde soort over zijn hele bereik te verzekeren.'

 ### 

De studie werd gefinancierd door het American Museum of Natural History (AMNH) en de National Council of Science and Technology (CONACYT).

(Suriname Mirror/EurekAlert!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten