maandag 6 januari 2020

'Artikelen nieuwe Landsverordening beginselen gevangeniswezen al geregeld bij Landsbesluit houdende algemene maatregelen (Lbham)

Raad van Advies vindt de motivatie hiervoor karig 


De Raad van Advies (RvA) begrijpt niet waarom de regering met een nieuwe Landsverordening beginselen gevangeniswezen is gekomen met daarin artikelen opgenomen die eigenlijk al geregeld zijn bij Landsbesluit houdende algemene maatregelen (Lbham). Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 6 januari 2020.

'In de Memorie van Toelichting (MvT) behorende bij het initiatiefontwerp wordt niet uitgelegd waarom de genoemde bepalingen die thans bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, (Lbham) of bij ministeriële beschikking (MB) met algemene werking al geregeld zijn, ondergebracht dienen te worden in een hogere regeling', aldus de RvA.

De vernieuwde landsverordening beoogt een verbetering aan te brengen voor de penitentiaire inrichtingen waar het gaat om ‘voeding, het volgen van onderwijs en de ontwikkeling van morele kwaliteiten, het deelnemen aan georganiseerde arbeidsprocessen, het volgen van trainingen met betrekking tot woedebeheersing en de uitbreiding van de mogelijkheden tot contact met de samenleving buiten de inrichtingen’.

Maar, zoals legt de RvA uit, de huidige Landsverordening beginselen gevangeniswezen omschrijft een vastgesteld kader (ook internationaal is dit zo) en de zaken als voeding, scholing en werk worden bij Lbham geregeld. In het huidige Lbham gaat het om ‘de indeling en het beheer van, het toezicht op en het regime in de gevangenissen en huizen van bewaring, de arbeid, de bestemming van de opbrengst van de arbeid, de geestelijke, culturele en sociale verzorging en de tucht’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten