maandag 6 januari 2020

Nieuwjaarsboodschap VIDS: 'Vanuit de overheid is geprobeerd “grip” op onze leiders te krijgen' - 'Laat politieke partijen geen splitsing en ruzie in onze dorpen brengen!'

'Men heeft geprobeerd gemeenschapsbos aan ons op te dringen zodat onze bossen onder overheidscontrole komen'


'Broeders en zusters, 
Het bestuur van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) wenst u en uw dierbare gezin, familie, vrienden en dorpsgemeenschap een heel gelukkig en gezond 2020 toe! Dat al hetgeen u voor u en uw gemeenschap plant, gezond mag groeien en vruchten mag dragen. Dat u hetzelfde optimisme en dezelfde strijdvaardigheid mag ervaren die wij als bestuur ervaren. 

Het afgelopen jaar, 2019, is een bewogen jaar geweest voor de hele wereld. Ook in Suriname in het algemeen en binnen onze inheemse gemeenschap in Suriname in het bijzonder, is er veel gebeurd in 2019. We hebben gezien hoe er geprobeerd is om ons traditioneel gezag te verzwakken. Er werd vanuit de overheid geprobeerd om “grip” op onze leiders te krijgen. Men heeft geprobeerd om gemeenschapsbos aan ons op te dringen zodat onze bossen onder overheidscontrole komen. 

Onze dorpen hebben het in sociaaleconomisch opzicht niet minder moeilijk gekregen. Vooral door de stijgende brandstof- en transportprijzen is alles in afgelegen gebieden wel 2-3 maal duurder geworden. Velen van onze dorpsgenoten hebben geen gezondheidsverzekering meer. We zullen onverminderd strijdvaardig moeten zijn voor welzijn en welvaart van onze inheemse gemeenschappen. 

Toch is het diezelfde overheid die met ons samen heeft gewerkt aan een veelbelovend proces, het zogenoemde Stappenplan, om onze grondenrechten en andere rechten eindelijk wettelijk erkend te krijgen in Suriname. Of dit ook echt werkelijkheid wordt, zullen we dit jaar zien. En er zijn ook wel concrete stappen gedaan wat betreft water- en energievoorziening in sommige dorpen. Hier zullen wij het optimisme aanvoeren. Tegelijkertijd zullen wij strijdvaardig blijven voor de wettelijke erkenning van de rechten van inheemse volken in Suriname. 

Broeders en zusters, 
De welvaart en het welzijn van onze inheemse gemeenschappen moet minder afhankelijk zijn van een willekeurige overheid in Suriname. De ontwikkeling in onze dorpen, de ontwikkeling van elk individu in de inheemse gemeenschap hangt ook af van onze eigen verantwoordelijkheid. We kunnen veel zelf doen, met ons eigen bestuur, traditioneel gezag, tot bloei van onze cultuur en ons dorp. Natuurlijk zijn wij deel van de staat Suriname en als zodanig ook burgers waar de overheid bepaalde verplichtingen voor heeft, maar veel kunnen we, moeten wij ook zelf willen en doen. Het begint met het respect voor het traditioneel gezag, respect voor uw cultuur en daarmee uw culturele identiteit. Geen enkel dorpsbestuur heeft zichzelf daar geplaatst; ze zijn door u geplaatst om het werk te doen. Vertrouw op uzelf en laat geen overheid of politieke partij voor u daarin bepalen. 

Het hoofdpunt voor de eerste maanden van dit jaar zal zijn de behandeling van de ontwerpwet over Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Volken in Suriname. We nemen aan dat de ontwerpwet zoals beloofd heel spoedig zal worden behandeld in de Nationale Assemblee. In de ontwerpwet is onder andere opgenomen dat onze grondenrechten en ons traditioneel gezag wettelijk worden vastgelegd. Wat wij willen is dat het concept dat bij de minister van Regionale Ontwikkeling (RO) is ingediend, precies zo wordt aangenomen; niets minder, dus geen verzwakte versie. Daar zullen wij voor moeten waken en strijden. Bij de behandeling van dit wetsconcept reeds zullen we zien welke politieke partijen het menen met de inheemsen en de inheemse volken in Suriname. 

We gaan ook dit jaar door met ambitieuze projecten zoals het Indigenous Navigatorproject, om onze rechten beter te leren kennen, beter te participeren in nationale beleidsprocessen en te werken aan het verwezenlijken van de wereldwijde “Sustainable Development Goals” (SDGs – de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling), ook voor onze inheemse gemeenschappen. We zullen zelf werken aan het opeisen van de SDG-slogan: “Leave no one behind”! 

We gaan ook door met het maken van onze eigen plannen voor duurzame ontwikkeling, en met capaciteitsversterking van onze dorpsbesturen. We zullen onze dorpen moeten blijven oproepen om de interne eenheid te behouden en de gezamenlijke doelen niet uit het oog te verliezen, ook in dit verkiezingsjaar. 

Laat politieke partijen geen splitsing en ruzie in onze dorpen brengen! 

Broeders en zusters, inheemse gemeenschappen, nogmaals een voorspoedig 2020. We rekenen op uw proactieve ondersteuning en voortgaande kritische begeleiding. 

Theodoris Jubitana 
Voorzitter VIDS'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten