maandag 18 mei 2020

Zwangere Braziliaanse vrouw door politie in vliegtuig gedwongen en naar Covid-19-hotspot Recife gevlogen om te bevallen...

'Ze behandelden me alsof ik een crimineel was, een voortvluchtige'


Een zwangere Braziliaanse rouw zegt, dat ze door de politie in een vliegtuig is gedwongen en naar een Covid-19-hotspot is gevlogen om te bevallen. Zakenvrouw Alyne Dias de Luna, 30, had geweigerd van haar geboorte eiland naar het vasteland van Brazilië te vliegen in afwachting van de geboorte van haar dochter uit angst het coronavirus op te lopen. 

In haar 34e week van de zwangerschap werd mevrouw Dias de Luna door de politie naar het vliegveld van de archipel Fernando de Noronha voor de kust van de noordoostelijke Braziliaanse staat Pernambuco gebracht. De autoriteiten zeiden dat het medische protocol op de archipel luidt, dat aanstaande moeders na hun 28e week van de zwangerschap naar het vasteland worden overgebracht, aangezien het ziekenhuis op het hoofdeiland geen kraamafdeling heeft.

Mevrouw Dias de Luna beweert echter, dat ze veel veiliger was op Fernando de Noronha, waar slechts 28 mensen aan Covid-19 leden en nu allemaal hersteld zijn, dan naar de stad Recife te reizen waar ten minste 7.200 gevallen zijn geregistreerd - de meeste in de staat Pernambuco.


'Ze behandelden me alsof ik een crimineel was, een voortvluchtige. De politie kwam driemaal bij mij thuis. Daarna bleef een team stand-by bij mijn voordeur. Ik voel me beperkt, gedwongen en bang voor de situatie. Zwanger zijn en een moeder vormen nu een bedreiging op het eiland', vertelde ze aan lokale media.

'We worden vervolgd, omdat er geen basisstructuur is voor de bevalling en we kunnen onze kinderen niet in vrede laten, met de rust om te weten dat we dicht bij huis zijn, om bij onze familie te zijn.' Dias de Luna zei ook, dat ze niet eens de kans had gehad om haar koffers in te pakken of thuis te douchen voordat ze naar het vasteland reisde, omdat ze werd vastgehouden toen ze een verklaring ging voorleggen aan de politie en rechtstreeks naar het vliegveld werd gebracht, waar een vliegtuig gehuurd door de staat haar naar Recife vloog.


Ze zei dat ze een politieagent had gevraagd om met haar mee naar huis te gaan om haar koffers te pakken, maar beweert dat ze haar verzoek afwezen.

'De zwangere vrouw heeft zich niet gehouden aan een gerechtelijk bevel waarin haar werd opgedragen om naar Recife te komen met een vlucht die het eiland zaterdag (9 mei) verliet. De zwangere vrouw ging naar het politiebureau van Fernando de Noronha, waar ze werd gehoord en ze zal zich verantwoorden voor de misdaad van ongehoorzaamheid', zei de burgerpolitie van Pernambuco.

De aanstaande moeder, die nu in afwachting is van de geboorte van haar dochter Helena in Recife, zei dat het een 'zwangerschap met een laag risico' is en 'de kans van één procent op een keizersnede verkiest boven een kans van 99 procent om mezelf te besmetten op het vasteland'.


(Suriname Mirror/G1.Globo/au.news.yahoo.com/Twitter/RadioJornal/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten