maandag 18 mei 2020

Schepen mogen voor langere periode in de Curaçaose haven aanmeren

Eerste schip dat gebruik maakt van mogelijkheid is cruiseschip Coral Princess

(Bron foto: CPA)

Schepen mogen van nu af aan in afwachting van het aantrekken van de markt, voor langere periode in de Curaçaose haven aanmeren. Dat hebben de Curaçao Ports Authority (CPA) en de overheid bekendgemaakt, aldus vandaag, maandag 18 mei 2020, het Antilliaans Dagblad

Het eerste schip dat gebruik heeft gemaakt van deze mogelijkheid, is het cruiseschip Coral Princess van de cruisemaatschappij Princess Cruises. Dat schip is zaterdag om acht uur 's morgens aan de Megapier Jackie Voges aangemeerd en heeft een minimumaantal van 192 personen aan boord, die geen van allen van boord mogen gaan.

'Eenieder moet 14 dagen in quarantaine aan boord blijven waarna iedereen getest zal worden door functionarissen van de Gezondheidsdienst', aldus CPA. 'Pas op het moment dat alle testen een negatief resultaat opleveren, zal worden toegestaan dat (deel van) de bemanningsleden van boord zal mogen gaan, indien nodig.'

Cruisemaatschappijen wereldwijd zijn momenteel op zoek naar het onderbrengen van hun schepen in veilige havens die beschikken over de benodigde aanmeerfaciliteiten, terwijl de cruisesector in afwachting is van het aantrekken van de markt. Verschillende overheidsbedrijven en overheidsinstanties hebben gezamenlijk een plan opgesteld om deze diensten aan de cruisemaatschappijen te kunnen bieden, ter stimulering van economische activiteiten in de havens, te allen tijde rekening houdend met de door de overheid afgekondigde voorzorgsmaatregelen naar aanleiding van de crisis in verband met het coronavirus.

Ook de CPA heeft in dit kader de overheid van Curaçao benaderd met het verzoek om toe te staan dat cruiseschepen voor lange termijn op het eiland kunnen aanmeren, met enkel een beperkt aantal bemanningsleden aan boord.

De ministeries van zowel Economische Ontwikkeling; Gezondheid, Milieu en Natuur; Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning; als Algemene Zaken hebben volgens CPA hun volledige medewerking verleend om dit te kunnen realiseren. Ook Refineria di Kòrsou (RdK) heeft haar ligplaatsen aangeboden om de schepen onder te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten