maandag 18 mei 2020

Milieuproject, verbrandingsovens, moet mindshift bij samenleving teweeg brengen

(Bron foto: NII)
25e Oven in de eerste fase is te Washabo geïnstalleerd


Het milieuproject, waarin er landelijk verbrandingsovens worden geïnstalleerd, moet uiteindelijk een mindshift bij de totale samenleving teweeg brengen wanneer het gaat om afvalwerking en -scheiding. Dit zegt minister Antoine Elias van Volksgezondheid zondag 17 mei 2020, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII. 

Het project is intussen verworden tot de stichting Bouta’s Milieu Plan onder voorzitterschap van NDP'er Boy Guardiola en Rick Kromodihardjo als beschermheer.

<> Er zijn intussen  25 verbrandingsovens geïnstalleerd en de bedoeling is dat er landelijk 120 units komen gedurende vier fases. In elke fase worden 30 ovens geplaatst. De 25e oven in de eerste fase is zaterdag te Washabo geïnstalleerd. De komende twee-drie weken zullen de overige vijf units uit de eerste fase geplaatst worden. Na de 30e oven zal er een evaluatie volgen.


Het is de bedoeling, dat landelijk onder de bevolking mensen worden getraind in het omgaan met en verwerken van afval. De dorpen en plekken waar de ovens worden geïnstalleerd worden mede op inspraak van president Desi Bouterse gekozen. De dorpen nemen het besluit in een krutu en stellen de autoriteiten hiervan op de hoogte. Binnenkort ontvangen Stoelmanseiland en Drietabiki de sleutels voor de verbrandingsovens die daar zijn geplaatst.

Volgens minister Elias is milieu een van de speerpunten van de regering Bouterse. Het doel is om de dorpen in het binnenland zo milieuvriendelijk te houden, omdat zij deel zijn van het Amazonewoud, dat als de longen van de wereld wordt beschouwd. De verbrandingsovens zullen in de naaste toekomst ook een rol gaan spelen in de kustvlakte. Het moet uiteindelijk een plan voor geheel Suriname worden, daarom hebben naast SZF-directeur Kromodihardjo, door Volksgezondheid aangesteld als beschermheer, ook twee deskundigen van het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&C) en Regionale Ontwikkeling (RO) plaats in de stichting, omdat deze twee departementen ook met vuilophaal in de districten en het binnenland bezig zijn.

Minister Elias benadrukt, dat landelijk de vuilophaal op een milieuverantwoorde manier moet gaan gebeuren.

De stichting valt voorlopig onder het ministerie van Volksgezondheid, maar de bedoeling is dat het misschien onder een andere ministerie gaat ressorteren of rechtstreeks onder de president of een autoriteit wordt.

Bij het plaatsen en voor het bedienen van de ovens wordt de lokale gemeenschap geheel betrokken. Elias: 'Zij gaan ermee moeten dealen en hun gebied op een zeer duurzame manier tot een milieuvriendelijke gebied maken en behouden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten