maandag 18 mei 2020

Vakbond bij SPSB wil duidelijkheid over onderzoeken bij bank en terugkeer directeur Kromosoeto

'ABBS betreurt dat Raad van Toezicht resultaat  strafrechtelijk onderzoek niet heeft afgewacht'


De ABBS (Algemene Bond voor Bankpersoneel in Suriname), de vakbond bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), wenst duidelijkheid over de onderzoeken bij de bank en de terugkeer van directeur Ginmardo Kromosoeto. De bond heeft hierover brieven gestuurd naar de Raad van Toezicht (RvT) en procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 18 mei 2020. 

De directe aanleiding is de werkhervatting van de directeur vorige week maandag na bijna een jaar met verlof te zijn geweest. De RvT zegt op basis van het resultaat van een accountantsonderzoek geen reden meer te hebben om Kromosoeto langer buiten het bedrijf te houden. Bij het onderzoek zouden geen strafwaardige of onoirbare feiten zijn gebleken.

De bond vraagt de pg naar de actuele stand van zaken in het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie had ingesteld naar vermoedelijke malversaties bij de bank door onder andere directieleden en andere functionarissen van de SPSB. 'Het is ons bekend dat u indertijd het verzoek heeft gedaan dat directieleden die betrokken zouden zijn bij voornoemde malversaties, op non-actief worden gesteld. Dit om een adequaat en onafhankelijk onderzoek te kunnen doen', schrijft ABBS-voorzitter Heinrich Rozen.

'Wij concluderen dat er met de weder tewerkstelling van directeur Kromosoeto geen adequaat en/of onafhankelijk onderzoek meer mogelijk is bij de bank. Wij gaan er verder vanuit, dat het onderzoek van de Raad van Toezicht, voor zover er van een (onafhankelijk) onderzoek gesproken kan worden, een heel andere is dan het onderzoek dat wordt verricht door het Korps Politie Suriname onder auspiciën van het Openbaar Ministerie.'

In zijn brief aan de RvT stelt Rozen, dat de ABBS het betreurt dat de Raad het resultaat van het strafrechtelijk onderzoek niet heeft afgewacht. 'Wij kunnen ons geen rationele gronden bedenken op grond waarvan het niet mogelijk was/is om het resultaat van het onderzoek af te wachten. De bank heeft reeds heel veel imagoschade opgelopen en dreigt nog meer schade op te lopen door uw daad. Onder andere hiervoor is elk raadslid persoonlijk aansprakelijk.'

De voorzitter wijst er verder op dat de directeur ongestoord zijn werk mag voortzetten, maar dat enkele andere bankmedewerkers nog steeds thuiszitten, terwijl de SPSB er alles aan doet om hen te ontslaan. 'U vindt het niet nodig om u over hen te ontfermen', stelt Rozen.

Hij houdt de Raad voor, dat de bond het resultaat van het strafrechtelijk onderzoek afwacht en de handel en wandel van de directie en RvT nauwgezet zal volgen en dat rancune tegen geen enkel lid zal worden toegestaan. Voorts wordt de Raad gevraagd het resultaat van het onderzoek dat heeft geleid tot de weder tewerkstelling van Kromosoetoe aan de bond beschikbaar te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten