donderdag 7 mei 2020

Zeker 8 gezondheidswerkers gedood, 560 besmet met coronavirus in Colombia

(Bron foto: Senator Juan Luis Castro)
470 Van de gezondheids- werkers zijn besmet op het werk


Acht gezondheidswerkers zijn overleden en 560 zijn besmet met het coronavirus in Colombia, zei het Instituto Nacional de Salud Colombia (INS) woensdag 6 mei 2020, toen medische organisaties opriepen tot de dringende verstrekking van persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE's). 

De INS zei dat volgens de Federacion Medica Colombiana (FMC) 470 van de gezondheidswerkers besmet waren op het werk, waar slechts 12% toegang heeft tot adequate PBM's.


De artsen en verpleegkundigen vormen 6,5% van de 6.414 actieve gevallen van coronavirus in het land, aldus de INS.

Volgens een FMC-peiling die eerder deze week werd gepubliceerd, heeft 40% van de gezondheidswerkers overwogen om te stoppen uit angst voor infectie of anderen te infecteren vanwege het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

'Als we de bioveiligheid van eerstelijnsgezondheidswerkers voor Covid-19 niet hebben kunnen garanderen, hoe gaan we dat dan doen met 7,5 miljoen productie- en bouwvakkers?' 

Vice-presidente van FMC, Carolina Corcho 

Het ministerie van Volksgezondheid zei op 15 april, dat het alle fondsen had gestuurd om de noodzakelijke PBM's te kopen voor regionale overheden en gezondheidsintermediairs. Uit de FMC-peiling onder meer dan 900 gezondheidswerkers bleek dat bijna de helft van de artsen en verpleegkundigen zich gedwongen voelde om eigen PBM's te kopen om veilig te kunnen werken.

Het falen om het gezondheidspersoneel van Colombia te beschermen kan bijzonder kritiek zijn, maar volgens de International Council of Nurses (ICN) is de situatie niet uniek. De internationale organisatie zei donderdag 7 mei, dat volgens het Turkse persbureau Anadolu wereldwijd minstens 90.000 gezondheidswerkers besmet zijn en dat er minstens 260 zijn overleden.

'Verpleegkundigen en gezondheidswerkers lopen een groter risico vanwege het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen en de slechte voorbereiding op deze pandemie', zei CEO van ICN Howard Catton.

Het ontbreken van persoonlijke beschermingsmiddelen is niet alleen een risico voor de gezondheidswerkers, maar vormt ook een bedreiging voor het Colombiaanse gezondheidszorgsysteem, waarvan de capaciteit om coronaviruspatiënten te behandelen ernstig zou kunnen worden beperkt als artsen en verpleegsters ziek worden of overlijden.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten