donderdag 7 mei 2020

Hong Kong neemt record aantal haaienvinnen uit Ecuador in beslag

Meer dan 26 ton gedroogde haaienvinnen uit Ecuador in twee containers


Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR) douaneambtenaren hebben een record hoeveelheid gedroogde haaienvinnen van meer dan 26 ton in beslag genomen, wat een bloeiende vraag naar illegale dieren in het gebied aan het licht bracht. 

De zending, die vanuit Ecuador in twee containers is verzonden, heeft een geschatte marktwaarde van 1,1 miljoen dollar en is geïnspecteerd op de Kwai Chung Customhouse Cargo Examination Compound op 28 april en 4 mei.


Om de inspectie te omzeilen, bestempelden smokkelaars de zending als gedroogde vis. 'Beide gevallen verbraken ook records uit het verleden van vergelijkbare gevallen die in één enkel geval werden geteld naar gewicht en waarde', zei een verklaring van de Hongkongse douane woensdag 6 mei 2020.

's Werelds grootste handelscentrum voor haaienvinnen, hebben de wetshandhavingsinstanties van de stad vorig jaar ongeveer 11,5 ton haaienvinnen in beslag genomen. Tussen 2014 en 2017 zijn meer dan 23 dergelijke zendingen onderschept.

Volgens schattingen zouden meer dan 31.000 dorshaaien en 7.500 zijdehaaien zijn geslacht om de twee partijen te vormen.


De International Union for Conservation of Nature (IUCN) heeft dors- en zijdeachtige haaien onder respectievelijk de kwetsbare en bijna bedreigde categorie geplaatst. 

'Het is schokkend om zo'n grote smokkelzaak in de stad te zien', zei Gloria Lai Pui-yin, Senior Conservation Officer bij WWF-Hong Kong. 'De twee haaiensoorten bij de recente inbeslagnames zijn beide bedreigde soorten en staan ​​vermeld op bijlage II van CITES, wat betekent dat de internationale handel in deze vinnen wordt gecontroleerd.'

Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 100 miljoen haaien geslacht, voornamelijk voor haaienvinnensoep, een populaire delicatesse en een statussymbool in veel delen van Zuidoost-Aziatische landen. HKSAR importeerde tussen 2000 en 2016 jaarlijks 9.069 ton haaienvinnen. Maleisië en Singapore zijn ook belangrijke consumenten van haaienvinnen. Enorme bewustmakingsacties hebben geleid tot een dalende trend in de vraag naar haaienvinnensoep. Maar, 'er wordt nog steeds een grote culturele waarde gehecht aan het consumeren van haaienvinnen, vooral bij bruiloften, zakelijke evenementen en familiebijeenkomsten zoals de aanstaande Moederdag', voegde Gloria Lai Pui-yin toe.

Gelokt door de hoge prijs, vangen vissers de meest bedreigde haaiensoorten. Een hamerhaaienvin verkoopt voor ongeveer 100 Amerikaanse dollars per kilogram op de illegale markt. De brute handel houdt in, dat de vinnen van haaien worden afgesneden in plaats van hun hele lichaam op de markt te brengen. Na het verwijderen van de vinnen worden verminkte haaien, die nog in leven zijn, weer in zee geworpen. Als de vinnen zijn verwijderd, kunnen ze niet zwemmen en sterven ze van de honger of worden ze gedood door andere roofdieren.

Veel natuurbeschermers vrezen dat een dergelijk massaal doden van haaien het ecologische evenwicht van de oceanen zou kunnen verstoren, waardoor het cruciale roofdieren zou worden ontnomen. Ze eisen ook harde straffen voor degenen die bij de handel betrokken zijn.

Sai Ying Pun, een 57-jarige verdachte, gearresteerd op 29 april in verband met het record van de inbeslagname van haaienvinnen, is sindsdien op borgtocht vrijgelaten.


(Suriname Mirror/CGTN/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten