donderdag 7 mei 2020

Procureur-generaal Colombia doet inval bij legerleiding in illegaal spionageschandaal

(Bron foto: Twitter)
Apparatuur VS gebruikt om Amerikaanse journalisten te bespioneren


De procureur-generaal van Colombia zei, dat zijn kantoor woensdag 6 mei 2020 een inval heeft uitgevoerd bij de legerleiding van het land als onderdeel van een onderzoek naar gerapporteerde illegale spionagepraktijken. Procureur-generaal Fernando Carrillo vertelde het Congres, dat hij de inval had bevolen, aangezien hij, de aanklager en het Hooggerechtshof het laatste spionageschandaal onderzoeken waarbij Amerikaanse apparatuur naar verluidt onder meer werd gebruikt om Amerikaanse journalisten te bespioneren. 

'We hebben bewijsmateriaal verzameld van het commando van het leger en verklaringen ontvangen van twee generaals. Dat wil zeggen, we gaan vooruit met stevige stappen in die richting, zoals u allemaal beweert, het land moet de waarheid kennen.' 

Procureur-generaal Fernando Carrillo 

De oppositie grilde minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo tijdens het debat over zijn reactie, of het gebrek daaraan, op de vermeende spionage door het leger van journalisten, politici en regeringsfunctionarissen in 2019, toen gepensioneerd generaal Nicacio Martinez het bevel voerde. Trujillo wist van de vermeende spionagepraktijken nadat Semana er in januari voor het eerst over rapporteerde, maar kwam pas in actie toen het tijdschrift vorige week meldde dat het leger zelfs de voormalige stafchef van president Ivan Duque had 'geprofileerd'.

'Laat duidelijk zijn, dat de regering ten dienste staat van de controle-instanties, zodat de hele waarheid bekend is, want volgens het tijdschrift Semana hadden deze vermeende illegale acties het kantoor van de president van de republiek bereikt. Niemand is meer geïnteresseerd dan de regering om de hele waarheid te kennen en erachter te komen wie er belang bij heeft een complot tegen het staatshoofd te hebben.' 

Minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo 

Het virtuele debat leidde tot botsingen met de extreemrechtse partij Centro Democrático van president Ivan Duque, nadat de senatoren van de oppositie, Ivan Cepeda (Polo Democrático Alternativo) erop wezen, dat een deel van deze geheime informatie naar verluidt naar de regerende partij was gestuurd.

Cepeda, senator Roy Barreras (Partido Social de Unidad Nacional) en senator Antonio Sanguino (Alianza Verde), vroegen internationale organisaties om in te grijpen, aldus de senator van de Polo Democrático Alternativo.

'We informeren de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens en de Verenigde Naties vandaag over deze gebeurtenissen die ernstige episodes uit het verleden herhalen, en we vragen een speciale commissie van beide instanties om in het land aanwezig te zijn en onderzoeken uit te voeren.' 

Senator Ivan Ceped


Cepeda en Barreras hadden in Washington DC al hulp gezocht na de eerste rapporten over de vermeende criminele activiteiten van het leger, zowel bij het Amerikaanse Congres als bij Human Rights Watch.


Het laatste spionageschandaal lijkt op dat van het DAS-aftapschandaal dat in 2009 aan het licht kwam toen de politieke beschermheer van president Ivan Duque, voormalig president Alvaro Uribe, in functie was. Dit schandaal leidde uiteindelijk tot de opsluiting van de spionagechef van Uribe en twee van zijn presidentiële assistenten.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten