donderdag 7 mei 2020

Besluit inzake procedure vordering pg in huishoudelijke vergadering Assemblee

Oppositieleden willen behandeling vordering pg in openbare vergadering

Brief Assembleeleden aan voorzitster Assemblee ontvangen nà verzending  convocatie voor huishoudelijke vergadering

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons is verbaasd dat enkele Assembleeleden een openbare vergadering aanvragen over de vordering van de procureur-generaal (pg) waarin gevraagd wordt om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën buiten functie te stellen, terwijl de convocatie voor een huishoudelijke vergadering dinsdag de deur uit was gegaan. Zij zegt vandaag, donderdag 7 mei 2020, op Starnieuws, dat eerst een huishoudelijke vergadering wordt gehouden. 

De brief van de Assembleeleden had Geerlings-Simons nog niet bereikt. Carl Breeveld (DOE), één van de briefschrijvers, zegt dat het schrijven gisteren rond twee uur is aangeboden aan De Nationale Assemblee. Gelijk daarna is deze doorgestuurd naar de media.

Geerlings-Simons stelt, dat vanwege Covid-19 personeelsleden tot twaalf uur aanwezig zijn op kantoor. Uit de pers vernam zij dat er een brief is ingediend. Na te hebben geïnformeerd bij het personeel, vernam zij dat rond twee uur geprobeerd was de brief af te geven. 'Vanwege het tijdstip is aangegeven dat het donderdagochtend kan worden ingeboekt. Maar, zelfs al was het ingeboekt zou ik het dus pas donderdag krijgen. En de convocatie is dinsdag de deur uit gegaan.'

De Nationale Assemblee heeft de keus om een commissie in te stellen en dat gebeurt in een huishoudelijke vergadering. De werkwijze bespreken gebeurt in een huishoudelijke vergadering, merkt Simons op. Daar wordt bepaald of er wel of geen commissie komt.

Ook wordt vandaag een commissie ingesteld voor de bij initiatief ingediende wet over grondenrechten voor inheemse en tribale volken.

De Assembleeleden willen dat binnen 48 uur een openbare vergadering wordt uitgeschreven. Gezien de ernst van de zaak had de vergadering kort na ontvangst van de brief van de pg moeten worden uitgeschreven. Geerlings-Simons zegt dat in de huishoudelijke vergadering beslist zal worden hoe deze zaak zal worden aangepakt.

De wet In Staat van Beschuldigingstelling Politieke Ambtsdragers geeft diverse mogelijkheden weer voor de vordering van de pg. In artikel 4 van de wet staat, dat op iedere vordering tot het in staat van beschuldiging stellen van een politieke ambtsdrager of gewezen politieke ambtsdrager wordt binnen negentig dagen na de indiening daarvan een eindbesluit genomen. Wanneer de aanklacht aanleiding geeft tot een onderzoek buiten Suriname, dan kan deze termijn door De Nationale Assemblee, tot honderdvijftig dagen verlengd worden. Indien de termijnen verlopen zonder dat een beslissing is genomen, dient dat als een afwijzing van de vordering te worden aangemerkt.



De Nationale Assemblee overweegt in vergadering bijeen of de vordering voor onmiddellijke beslissing vatbaar is dan wel een nader onderzoek nodig is. Indien wordt besloten tot het instellen van een nader onderzoek, dan stelt de Assemblee de stukken in handen van een Commissie van Onderzoek door haar daartoe aan te wijzen. Deze commissie is bevoegd de betreffende ambtsdrager te horen. Zodra de Commissie van Onderzoek de vordering genoegzaam toegelicht acht, brengt zij over de daarbij aangevoerde feiten verslag uit aan De Nationale Assemblee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten