donderdag 7 mei 2020

Geen salaris maar slechts Srd 100 of Srd 200 voor schoonmaakpersoneel vliegtuigen SLM

BT Cleaning & Services: 'De SLM heeft ons ook niet uitbetaald'


BT Cleaning & Services, contractor bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), heeft de 57 medewerkers over april geen salaris betaald. Directeur Roy Burleson vertelde hen dat dit niet kan, omdat SLM hem ook niet heeft uitbetaald. De vliegtuigen staan al weken aan de grond vanwege het sluiten van het luchtruim in verband met Covid-19. Sporadisch worden repatriëringsvluchten uitgevoerd. 

Het schoonmaakbedrijf stopte enkele werknemers voor april wel wat geld toe, er worden bedragen van Srd 100 en Srd 200 genoemd. 'Ik werk jaren voor dit bedrijf. Kan de directeur het personeel niet eens met de helft van het salaris tegemoetkomen?', vraagt een medewerker, die anoniem wil blijven, zich af, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 7 mei 2020.

De Ware Tijd heeft getracht een reactie van Burleson te krijgen, maar had geen succes. Zijn bedrijf levert al twintig jaar diensten aan de luchtvaartmaatschappij, met name het schoonmaken van vliegtuigen en kantoren op de luchthaven.

De SLM beëindigde in oktober vorig jaar het contract per 31 december, maar kwam later daarop terug.

Het nationaal luchtvaartbedrijf is niet de enige opdrachtgever van BT Cleaning & Services. Vorig jaar richtte het personeel een vakbond op in de hoop dat daarmee zijn belangen beter zouden worden behartigd. De medewerkers willen betere arbeidsvoorwaarden, vervoer naar de luchthaven en terug, werkkleding en in deze coronaperiode beschermingsuitrusting.

Vakbondsvoorzitster Melissa Inge zegt, dat BT Cleaning & Services sinds vorige maand heeft aangegeven, dat het niet langer in staat is de lonen uit te betalen. 'Het bedrijf had aangegeven, dat zij door de Covid-19-situatie ernstig geraakt is', zegt Inge. Dat deelde Burleson mee tijdens een onderhoud met de bond. Volgens de Inge hebben de medewerkers veel minder loon ontvangen deze maand.

Het contractorsbedrijf heeft een beroep op de overheid gedaan om in te komen, maar heeft nog niets vernomen. 'Ik had gehoopt dat de overheid de situatie zou aangrijpen voor deze groep. De SLM is afhankelijk van vluchten', aldus Inge. Volgens haar hebben ook andere bedrijven hun contracten met BT Cleaning & Services opgezegd, waardoor er geen extra is om toch uit te betalen. Het personeel, dat op afroepbasis wordt ingezet, krijgt nog een dagloon uitbetaald.

Het bedrijf heeft ook via de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, waarbij het is aangesloten, aandacht voor de situatie gevraagd. Inge zegt verder, dat de vakbond ook niet kan ondersteunen, omdat het om een jonge vakorganisatie gaat. 'Wij zullen dit probleem voorleggen aan de vakcentrale C-47, waar wij zijn aangesloten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten