donderdag 7 mei 2020

DA'91 doet beroep op Rekenkamer controle geldelijk beheer regering met 'meer prudentie' uit te voeren

'DA’91 vindt dat de Rekenkamer proactief moet zijn'


'Onlangs werd bekend gemaakt, dat minister Hoefdraad bezig is op instructies van president D. Bouterse het economisch stimulans project alsook het sociaal pakket vorm te geven. 

Gegeven de reputatie van deze minister en de president wat transparantie en eerlijkheid aangaat, doen wij een beroep op de Rekenkamer dat zij conform haar bevoegdheden en taken waaronder het toezicht houden op de besteding der geldmiddelen, de controle op het geldelijk beheer van de Overheid in de ruimste zin, vooral in deze deplorabele financiële situatie waarin deze regering ons heeft gebracht, met meer prudentie dan voorheen uit te voeren. 

Wij denken, dat de Rekenkamer een speciale audit moet houden van alle Covid-19 uitgaven, met speciale focus op het 'propagandistische vlaggenschip' van de regering 'Sociaal pakket'. De regering mag volgens de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 een Noodfonds instellen dat bestaat uit onder andere, overheidsbijdrage, daaronder mede begrepen vrijwillige bijdragen van staatsbedrijven; donaties en schenkingen van nationale en internationale organisaties ten behoeve van de aanpak van de burgerlijke uitzonderingstoestand. Omdat het 'spekken' van dit fonds uit bovengenoemde bronnen komt, mag en kan geen misbruik gemaakt worden van de uitzonderingstoestand en noodsituatie, aan NDP propaganda. 

DA’91, maar ook de hele samenleving, heeft via social media kunnen zien en horen hoe openbare middelen voor NDP-propaganda gebruikt worden. 

De partij heeft totaal geen vertrouwen in de politieke benoemde publieke functionarissen die ondanks de harde bewijzen toch de 'drei ai' hebben de samenleving te misleiden. Geen toewijzingen voor aankopen en werken kunnen gegund worden buten het aanbestedingsreglement. Voorkomen moet worden dat inkoop via één enkele bron als gevolg van Covid-19, waar dringend behoefte bestaat aan de goederen, diensten of constructie, waardoor het onpraktisch is om aanbestedingen te gebruiken vanwege de tijd die nodig is om deze methoden te gebruiken zal ons volk voor de zoveelste keer enorm benadelen door deze corrupte regering. 

Wij zijn echter van oordeel dat er nog steeds due diligence-controles moeten worden uitgevoerd met betrekking tot dergelijke uitgaven. 

DA’91 vindt dat de Rekenkamer proactief moet zijn, met verwijzing naar “de kasreserve debacle, Project Naschoolse Opvang, verbouwing OW kantoor en de dienstwagen pimpen van minister Abrahams enz. Kan zij een circulaire sturen voor alle overheidsinstanties die erop wijst dat voor al het ontvangen en uitgegeven geld gedurende deze periode afzonderlijke rekeningen en boekhouding moeten worden bijgehouden. Dit zal in het belang zijn van Suriname.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten