donderdag 7 mei 2020

Bewoners Paramaribo-Noord zijn rookontwikkeling door bosbranden meer dan beu

Bewoners dienen petitie 'Vervolg de brandstichters van Paramaribo-Noord' in bij Assemblee


'De vergelijking met een sluipmoordenaar is niet overdreven', aldus buurtbewoners van Paramaribo-Noord over hoeveel last zij dagelijks ondervinden van rookontwikkeling door bosbranden in hun omgeving. Deze vergelijking werd gisteren ook voorgehouden aan parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons door Miriam Naarendorp, Els Tjong Joe Wai en Kay Gonsalves, die namens de bewoners een petitie aanboden.

Milieuactiviste Bea Lachhunsing, die zich al jaren bezighoudt met dit vraagstuk, was ook aanwezig ter ondersteuning. In de petitie 'Vervolg de brandstichters van Paramaribo-Noord', dat door ruim duizend mensen is ondertekend, uiten de bewoners hun ongenoegen over de schrijnende situatie. Het kan er bij hen niet in, dat 'ondanks juridische en institutionele kaders duizenden mensen lijden onder de handelingen van enkele brandstichters'.

Aan Geerlings-Simons wordt gevraagd een commissie samen te stellen die moet onderzoeken hoe het toch kan,  dat de 'frequente brandstichtingen' niet kunnen worden gestopt en welke barrières effectieve actie hiertegen belemmeren. De ondertekenaars van de petitie stellen voor in de commissie onder andere Assembleeleden, districtscommissarissen, vertegenwoordigers van ministeries, brandweer, politie, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), ondernemers (makelaars en verkavelaars) en burgers te benoemen. De werkgroep zou de bevindingen vervolgens aan de parlementsvoorzitster moeten rapporteren die als basis moeten dienen voor verdere stappen vanuit haar bevoegdheid en taakstelling.

Volgens de ondertekenaars doen de branden zich voornamelijk voor in de omgeving van de Wolframstraat. 'Namen die veelvuldig in de media worden genoemd in verband met deze branden zijn Green View Property Development van Liu Yuk Keung en Lui Anping, Bridje (Bridge) Village en Suri Village, allen gelegen in Paramaribo-Noord in de buurt van de Wolframstraat', zo staat in de petitie.

De ondertekenaars brengen in herinnering de bosbranden van twee jaar geleden op een verkavelingsproject in deze straat, die zowel de bewoners als de brandweer dagenlang in de greep hebben gehouden. Het vermoeden bestaat dat de branden worden aangestoken om kavels op een goedkope manier bouwrijp te maken.

Volgens Naarendorp is de rookoverlast dusdanig, dat mensen genoodzaakt zijn op de grond te slapen vanwege de rook in huis of met theedoeken om het gezicht gebonden door het huis lopen. 'Sommige mensen kozen eieren voor hun geld en gaan ergens anders slapen, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.'

Er zijn ook gezondheidsklachten en klachten van aanhoudende stank en roetdeeltjes in de woningen.

De Assembleevoorzitster heeft de indieners van de petitie gezegd, dat zij het probleem dat zich voordoet in Paramaribo-Noord persoonlijk heeft meegemaakt en daarom kan begrijpen wat de mensen ondervinden. Ze zegt pas nog contact te hebben gehad met bepaalde autoriteiten om over dit vraagstuk te praten.

Geerlings-Simons bracht ook in herinnering de branden die waren ontstaan op de vuilstortplaats te Ornamibo. Ze verwees naar de onlangs aangenomen Milieuraamwet waarvan zij hoopt dat deze als basis zal dienen voor verdere regulering van vraagstukken die met het milieu te maken hebben. Nagegaan zal moeten worden hoe de volgens de wet in te stellen Nationale Milieuautoriteit dit specifieke vraagstuk zal moeten benaderen.

Echter, stelt de Assembleevoorzitster, is het een uitdaging om te gaan met de gewoonte dat wetten niet of nauwelijks worden nageleefd, evenzo de controle daarop. Hoewel de zittingstermijn van het huidige parlement eind juni afloopt, heeft Geerlings-Simons de petitionarissen ervan verzekerd dat hun verzoekschrift niet verloren gaat, maar in de archieven wordt opgeslagen. 'Wij gaan er serieus mee om.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten