donderdag 7 mei 2020

Ecuador's Amazone-stammen kampen met watertekort na olieramp

Inheemse gemeenschappen spannen rechtszaak aan tegen regering en oliemaatschappijen

(In deze foto van een zogenaamde "Toxic Tour" van de Amazone, steekt de Ecuadoraanse activist Donald Moncayo zijn gehandschoende hand in olie uit de bodem van Lago Agrio 5, een site die Chevron naar eigen zeggen heeft gesaneerd. (Courthouse Nieuwsfoto / Adam Klasfeld)

Inheemse gemeenschappen in het Amazonegebied van Ecuador hebben een rechtszaak aangespannen tegen de regering en oliemaatschappijen over een enorme olieramp die de lokale rivieren vervuilt en hen van water berooft. 

De vervuiling in de provincie Orellana nabij de Peruaanse grens volgde op een aardverschuiving op 7 april die drie pijpleidingen open scheurde en 15.000 vaten olie in nabijgelegen rivieren spuwde, waaronder de Amazone-zijrivier Napo, zeiden een gemeenschapsleider en een non-gouvernementele organisatie (NGO).

'De families aan de oevers van de rivier hebben geen voedsel en weten niet meer waar ze water kunnen vinden om te drinken of om te baden', vertelde Marcia Andi, een Kichwa en leidster van de Mushuk Llacta-gemeenschap telefonisch aan persbureau AFP.


Ongeveer 27.000 inheemsen van de Kichwa- en Shuar-stammen die langs de Coca- en Napo-rivier wonen, worden getroffen door de lekkage, aldus Maria Espinosa, een advocate bij de NGO Amazon Frontlines.


Ze zijn op zoek naar 'onmiddellijke maatregelen om de toevoer van water, voedsel en toegang tot gezondheid voor de getroffen bevolking te garanderen', vertelde Espinosa aan AFP, eraan toevoegend dat de tot nu toe verstrekte hulp 'onvoldoende' was voor de behoeften van de gemeenschappen.

Staatsoliemaatschappij PetroEcuador zei, dat het 500.000 liter water in containers had gedistribueerd aan 59 inheemse gemeenschappen die getroffen waren door een lekkage. Het zei dat een van de pijpleidingen was gescheurd en later was gerepareerd. Het bedrijf zei ook, dat het was begonnen met het schoonmaken van het milieu, waaronder ook de rivier de Quijos.

Een tweede bedrijf, OCP Ecuador, werd ook genoemd, omdat het eigenaar was van een van de gescheurde pijpleidingen. Lokale gemeenschappen beschuldigen de bedrijven dat ze hen niet op de hoogte hebben gebracht van de lekkage.


Amazon Frontlines, dat bewijs heeft verzameld van de impact, zei dat de lekkage sinds 2004 de grootste in de regio is. 'Hoewel de breuk van de pijpleidingen niet opzettelijk was ... handelden de in de rechtszaak genoemde autoriteiten en bedrijven nalatig en lieten ze informatie over de situatie achter', zei Espinosa.

Ecuador is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie van het coronavirus, en de inheemse gemeenschappen in Amazonië hebben de verbindingen met de buitenwereld verbroken om infecties te voorkomen. 'We gaan niet naar het dorp. We eten de vis die we in de rivier vangen en nu zijn we getroffen door deze olieramp', zegt Luis Salazar, een inwoner van het dorp Amarunmesa.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten