dinsdag 19 mei 2020

'Senioren en mensen met beperking moeten bij stembureaus voorkeursbehandeling krijgen'

Breeveld (DOE): 'We mogen ouderen en hulpbehoevenden niet urenlang in de rij laten staan'


DOE-fractieleider Carl Breeveld vindt dat senioren en mensen met een beperking maandag bij de stembureaus een voorkeursbehandeling dienen te krijgen. Daardoor hoeven zij niet langer dan noodzakelijk te blijven op de stemlocatie. De autoriteiten zouden dit mogelijk moeten maken, zegt hij dinsdag 19 mei 2020 in de Ware Tijd. 

'Ik pleit om een voorkeursbehandeling van deze groepen. Een seniore burger of iemand met een beperking die bijvoorbeeld met een taxi wordt vervoerd, zou eigenlijk gelijk geholpen moeten worden, zodat die met hetzelfde transportmiddel terug naar huis vervoerd kan worden. De politie of medewerkers van een bewakingsdienst zouden buiten het stemlokaal dit proces moeten begeleiden. We mogen ouderen en hulpbehoevenden niet urenlang in de rij laten staan', vindt de politicus.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bepaald, dat lichamelijk hulpbehoevende kiezers die bijstand wensen, zelf met een bijstandsverlener moeten komen. Die persoon moet 18-plus zijn, een geldig legitimatiebewijs overleggen en mag op 25 mei maar aan één persoon bijstand verlenen.

Breeveld is ook bezorgd om de missers die begaan zijn in aanloop naar de dag der stemming. Zo betreurt hij 'de storende fouten op stembiljetten, die na gedrukt te zijn moesten worden vernietigd.' 'Het lijkt haast een amateuristische bedoening. Hoe is dit mogelijk met naar verwacht mag worden, goed geschoolde medewerkers? Het is toch normaal om meerdere personen te laten checken en dubbel-checken voordat tot drukken wordt overgegaan? De verklaring van het ministerie waarbij de schuld voornamelijk in de schoenen van politieke organisaties wordt geschoven, is te betreuren', zegt de fractieleider.

Hij beseft, dat er fouten gemaakt kunnen worden, maar dat het ministerie de taak heeft nog vóór het drukken door middel van meerdere controle momenten te zorgen dat alle fouten zijn gecorrigeerd. 'De vernietiging van de foute stembiljetten is correct. Echter worden de kosten van dit project nodeloos hoger, terwijl we weten dat Suriname, vergeleken met andere landen, gemiddeld veel meer kosten maakt rond de organisatie van de verkiezingen.'

De twijfels bij sommigen in de samenleving over een correct verloop van het proces worden, aldus de politicus, door de fouten en andere incidenten 'helaas ook nog versterkt'. 'Binnenlandse Zaken doet er goed aan om ook eigen missers te onderkennen', vindt de DOE-fractieleider.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten