dinsdag 19 mei 2020

43.781 Bevestigde Covid-19 gevallen in Chili en 450 doden

Bijna 19.00 patiënten zijn hersteld van Covid-19


Het Chileense ministerie van Volksgezondheid meldde zondag  17 mei 2020, dat het totale aantal bevestigde Covid-19 gevallen in het land is gestegen tot 43.781, met 450 doden. Gezondheidsautoriteiten meldden, dat 29 mensen in de afgelopen 24 uur stierven door het coronavirus, het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de pandemie, en ongeveer 2.353 nieuwe positieve gevallen. Bijna 19.000 andere patiënten zijn hersteld van Covid-19, de ziekte die het nieuwe coronavirus veroorzaakt. 

'Tweeëntwintig van de overledenen hadden chronische ziekten, sommige met diabetes, hypertensie en sommige in de laatste fase van hun oncologische behandelingen', zei Paula Daza, ondersecretaris van Volksgezondheid. Van zijn kant meldde de ondersecretaris van Gezondheidsnetwerken, Arturo Zúñiga, dat van de 1.493 mechanische ventilatoren die beschikbaar zijn in het gezondheidssysteem er maar 419 beschikbaar zijn. 'We hebben 711 patiënten op de intensive care, 584 mechanische ventilatoren en 124 in kritieke toestand', zei hij.

Evenzo legde de ambtenaar uit, dat Chili 80% van de bedden op de intensive care-afdeling bezet houdt met patiënten die met coronavirus zijn geïnfecteerd, en 90% in de metropoolregio.

Chili heeft voorspeld dat zijn uitbraak de komende weken een hoogtepunt zal bereiken, wat ertoe zal leiden dat ambtenaren maatregelen zullen aankondigen voor 38 districten, voornamelijk in de hoofdstad Santiago en het grootstedelijk gebied, die meer dan 7 miljoen mensen zullen treffen. Vanaf vrijdag patrouilleren 14.000 leden van de strijdkrachten, de paramilitaire Carabineros, de Policia de Investigaciones de Chile, samen met detachementen van de elite Brigada de Operaciones Especiales Lautaro van het leger, of zwarte baretten, speciale troepen van de luchtmacht, de mariniers, door de straten van de metropool Santiago.

Meer dan 74.450 militairen en politiepersoneel zijn in het hele land ingezet, en het leger heeft de leiding over de 16 regionale zones sinds president Sebastian Piñera in maart de staat van catastrofe heeft uitgeroepen.


Tot op heden hebben deze patrouilles 6.888 personen aangehouden voor het overtreden van de avondklok, 969 voor het plegen van misdaden tijdens de avondklok en 1.255 voor het schenden van de totale quarantaine.

Supermarkten en kleine buurtwinkels blijven open, hoewel het aantal mensen dat binnenkwam strikt beperkt was. Politie en leger hebben ook de controles van chauffeurs opgevoerd om reisvergunningen te onderzoeken.

De Chileense regering reageerde snel op de eerste gevallen op 3 maart en introduceerde een landelijke avondklok en selectieve quarantaines in gebieden met een hoge incidentie van het virus. Scholen, universiteiten en bedrijven werden gesloten in het kader van sociale afstandsmaatregelen en het vervoer werd beperkt. Ondertussen steeg het aantal gevallen van coronavirus van over de hele wereld op zondag boven de 4,78 miljoen, met minstens 315.000 dodelijke slachtoffers en meer dan 1,8 miljoen genezingen.

(Suriname Mirror/The Santiago Times Staff/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten