dinsdag 19 mei 2020

Onzekere situatie voor studenten Curaçao die in Nederland willen studeren

Vertrek onder voorwaarden onder, ten eerste is de reis geheel op eigen risico


Vanwege de onzekere situatie rond het coronavirus heeft de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) vorige week een brief geschreven aan alle aankomende studenten (397) die een aanvraag hebben ingediend voor een studie in Nederland. Daarin wordt de onzekere situatie uit de doeken gedaan en wordt uitgelegd dat SSC met grote waarschijnlijkheid niet alles kan regelen zoals dat doorgaans gedaan wordt. 

In het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 19 mei 2020, legt waarnemend directrice Arcadia Tromp nader uit dat door het coronavirus niets gegarandeerd kan worden. 'Het kan zomaar zijn, dat er een tweede virusgolf komt. En in het kader van social distancing: Kunnen we wel reizen met rond de 300 studenten? Hoe gaat het met de opvang op Schiphol? Kunnen we in bussen vertrekken naar de opvangadressen? Kunnen we helpen met het aanvragen van een burgerservicenummer (BSN)? Kunnen we een bankrekening openen? Allemaal vragen die we niet kunnen beantwoorden en zaken die we normaal gesproken voor de hele groep tegelijk regelden.'

Voorlichtster Juliette Chirino-Mendez legt verder uit, dat studenten doorgaans voor een jaar een kamer toegewezen krijgen maar dan moeten verhuizen om ruimte te maken voor de nieuwe aankomende studenten.

'Het kan zijn dat door de pandemie studenten geen andere kamer hebben kunnen vinden, maar het kan ook zijn dat er minder vraag is naar kamers waardoor we de studenten die er nu inzitten mogelijk kunnen laten blijven. Dit ook om leegstand te voorkomen.'

In de brief die aan de studenten is gestuurd wordt de onzekere situatie uitgelegd en aangegeven onder welke voorwaarden een student alsnog kan gaan: ten eerste is de reis geheel op eigen risico. Verder kan geen kamer gegarandeerd worden, zo staat in de brief. Er kan mogelijk geen hulp geboden worden bij BSN, dokter, bankrekening, studentenreisproduct en kennismaking op de hogeschool of universiteit. Dit alles omdat niet voorzien kan worden wat de maatregelen zijn die de Nederlandse regering neemt.

De studenten reizen op z’n laatst op 30 juli naar Nederland met een speciale bursalenvlucht. Volgende week wordt er weer een brief gestuurd naar de studenten. 'Dan willen we inventariseren wie toch weg gaat en wie besluit te blijven', zo legt Tromp nader uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten