dinsdag 14 april 2020

VN-mensenrechtenkantoor in Mexico veroordeelt moord op milieuactivist - Derde milieuactivist die dit jaar is vermoord

Adan Vez Lira doodgeschoten terwijl hij op zijn motor reed in Actopan

(Bron foto: Twitter)

Het VN-mensenrechtenkantoor in Mexico (Oficina en México del Alto Comisionado de Naciones Unidas para los Derechos Humanos, ONU-DH) heeft maandag 13 april 2020 een verklaring afgelegd waarin het de moord op een milieuactivist in de gewelddadige staat Veracruz aan de Golfkust veroordeelt.

Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens zei, dat Adan Vez Lira op 8 april werd doodgeschoten terwijl hij op zijn motor reed in de gemeente Actopan.


Vez Lira was lange tijd supporter en organisator van het vogelreservaat La Mancha op het dunbevolkte stuk kust ten noorden van de hoofdstad van de staat Veracruz.

'Adan Vez Lira was een erkende milieuactivist wiens stem en leiderschap een opmerkelijke rol hadden gespeeld in verschillende milieu verdedigingsoorzaken in Actopan', aldus het VN-menseenrechtenkantoor.



Rouwenden die berichten op de Facebook-pagina van het reservaat plaatsten, zeiden dat hij ook actief was in het bestrijden van mijnen en het beschermen van wetlands. Het gebied staat bekend om zijn tropische bossen en kustlagunes.


Hij was op zijn minst de derde milieuactivist die dit jaar in Mexico werd gedood. De Nationale Mensenrechtencommissie van Mexico zei, dat in 2020 ten minste twee andere activisten zijn gedood. Eind maart schoten niet-geïdentificeerde schutters Isaac Medardo Herrera dood, een advocaat en activist die een plattelandsweg verdedigde tegen ontwikkeling in de buurt van de Mexicaanse stad Cuernavaca.


Zijn buurtactivistengroep in Jiutepec, Morelos, plaatste een verklaring dat de moordenaars op de deur van Herrera's huis klopten en hem neerschoten voordat ze vluchtten. Herrera had gedurende meer dan vier jaar een gevecht geleid om de plannen voor de bouw van een woningbouwproject op het gebied van Los Venados, een milieugevoelig bosgebied in Jiutepec, net ten zuiden van Cuernavaca, stop te zetten. De ontwikkeling werd stopgezet en het gebied zou als natuurgebied worden gebruikt.


Het Mexicaanse Centrum voor Milieuwetgeving meldde, dat in 2019 in Mexico 15 landverdedigers zijn gedood. Morelos, de staat waar Jiutepec is gevestigd, was in 2019 het op twee na gevaarlijkste voor milieuactivisten.


(Suriname Mirror/Informador/The Associated Press/Twitter/ContraLinea/YouTube

Geen opmerkingen:

Een reactie posten