dinsdag 14 april 2020

Vakbondsleider Dayanand Dwarka wil dat groenteproducenten deel Coronavirus fonds ontvangen

'Mensen kunnen hun groenten op dit moment niet eens aan de straatstenen kwijt'


Groenteprodu- centen, die verantwoordelijk zijn voor de afzet van groenten en fruit op zowel de lokale als internationale markt, maken zeer moeilijke tijden door. Volgens vakbondsleider en politicus Dayanand Dwarka dreigt de hele sector kapot te gaan als er niet met spoed wordt ingegrepen vanuit de overheid.

Een van de opties die hij voorstelt, is om een deel van het noodfonds van Srd 400 miljoen ook beschikbaar te stellen voor deze groep ondernemers. 'Sinds de vluchten naar Nederland gestopt zijn en ons luchtruim gesloten is, lijden deze boeren ontzettend veel schade. Ook de meeste markten zijn gesloten, waardoor de afzet van groenten een heel groot probleem is gaan worden. Hierdoor zijn de prijzen van groenten behoorlijk gedropt. Die mensen kunnen hun groenten op dit moment niet eens aan de straatstenen kwijt', zegt Dwarka vandaag, dinsdag 14 april 2020, in het Dagblad Suriname.

De vakbondsman voert aan, dat eerder op weekbasis bijna 30 tot 40 ton aan groenten werd geëxporteerd, terwijl een substantieel deel van de landbouwproducten ook nog voor een goede prijs de weg vond naar Frans-Guyana. Vanwege de sluiting van de grenzen en het luchtruim als preventiemaatregel tegen het Covid-19-virus, blijft alles nu in Suriname liggen.

Dwarka merkt ook op, dat niet vergeten moet worden dat een belangrijk deel van groente en fruit dagelijks verkocht werd in supermarkten. De groenten en fruit werden voor het gemak op een tafeltje dicht bij de deur geplaatst, waardoor klanten gelijk iets konden pakken en naar de kassa konden lopen wanneer zij de zaak binnenliepen. 'Een heleboel van deze supermarkten gaan ook niet meer open. Als ze opengaan, mag je bij de meesten ook niet naar binnen, omdat de klanten worden bediend vanuit een luik. Het is dus een complete ramp voor deze mensen. Ze verliezen ontzettend veel geld. Een bundel kousenband doen ze nu van de hand voor Srd 5 of Srd 7,50. In sommige periodes kreeg je niet eens een bos voor deze prijs', aldus Dwarka.

Hij stelt, dat hij de producenten zelfs groenten heeft zien verdelen langs de straten. In andere gevallen wordt het overgebleven product tegen een spotprijs verkocht. 'De hele corona pandemie in de wereld heeft ons met de neus op de feiten gedrukt. Het heeft ons vooral geleerd hoe belangrijk voedselproducenten zijn. Dankzij deze groep lijden wij geen honger en zullen wij ook geen hongerlijden.'

Hij pleit er daarom voorom het noodfonds goed in te zetten en deze producenten niet aan hun lot over te laten. 'De regering zou goed doen om de boeren, die nu aan het lijden zijn, in beeld te brengen en ze tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij doorgaan met het produceren en garanderen van voedsel. Anders zullen wij op termijn meer problemen ervaren.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten