dinsdag 14 april 2020

Agent schiet militair in Apoera neer die avondklok zou hebben genegeerd

Veel diverse verklaringen en onduidelijkheden rond schietincident

Korpschef Roberto Prade: 'Van een doofpot zal geen sprake zijn'


Het Korps Politie Suriname (KPS) en de Militaire Politie stellen een onderzoek in naar een schietincident bij de politiepost in Apoera. waarbij een politieagent een militair heeft neergeschoten. Korpschef Roberto Prade bevestigt vandaag, dinsdag 14 april 2020, in de Ware Tijd dat er zich een schietincident te Apoera heeft voorgedaan waarbij een politieagent een lid van het Nationaal Leger heeft neergeschoten. 

Hij zegt de schriftelijke rapportage nog af te wachten. 'Van een doofpot zal geen sprake zijn', voegt Prade eraan toe.

Over de toedracht schijnt onduidelijkheid te zijn, omdat de betrokken politieman verschillende verklaringen zou hebben afgelegd over de aanleiding om vuurwapengeweld toe te passen. De militair, een sergeant, zou de avondklok hebben overtreden. Hij zou wegens openbare dronkenschap door politieagenten naar het bureau zijn vervoerd om te ontnuchteren. Op een gegeven moment begon de man te bloeden, kennelijk vanwege een verwonding die hij vóór zijn aanhouding zou hebben opgelopen bij een verkeersongeval. De militair zou naar verluidt met een auto in een trens zijn beland.

Politieagent C. kreeg opdracht van zijn meerdere om de sergeant naar de plaatselijke polikliniek te brengen voor behandeling. Buiten het gebouw van de politiepost viel er een schot en bleek dat de politieman de militair in zijn linkerbovenbeen had geschoten. Volgens bronnen bij het KPS zou politieagent C. in eerste instantie hebben verklaard, dat de militair wilde wegrennen. Daarna zou hij zijn rapportage hebben gewijzigd en hebben verklaard, dat de sergeant hem wilde ontwapenen en dat de man tijdens de worsteling door hem is beschoten.

Maar, verschillende politieagenten plaatsen vraagtekens bij die rapportage. Ook militairen die in Apoera gedetacheerd zijn, beweren dat er geen noodzaak was voor vuurwapengeweld. Uit een andere bron schrijft de Ware Tijd vernomen te hebben, dat zich kort na zeven uur 's avonds enkele militairen te Apoera bij een winkel ophielden. Van hun meerdere kregen zij de instructie om naar huis te gaan, omdat binnen een uur de avondklok zou ingaan.

Enkele politieagenten die kwamen aanrijden boden aan om de militairen met hun dienstvoertuig naar huis te brengen. Later op de avond kwam bij het legerdetachement te Apoera een melding binnen, dat twee militairen op de politiepost waren opgehouden voor ontnuchtering, omdat ze in beschonken toestand zouden zijn staande gehouden door de politie. Echter, het detachement had op dat moment geen dienstvoertuig om de twee militairen op te halen.

Ongeveer drie uur daarna kwam de melding, dat één van de militairen door de politie was neergeschoten en was overgebracht naar de polikliniek voor medische behandeling. De sergeant werd een paar uur daarna per boot naar Nieuw-Nickerie vervoerd waar hij in het Mungra Medisch Centrum is opgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten