vrijdag 10 april 2020

Vier fossiele apentanden uit Peru duiden erop dat uitgestorven apen de Atlantische Oceaan overstaken vanuit Afrika

Zuid-Amerikaanse apen zijn uit Afrikaanse primaten geëvolueerd


Vier gefossiliseerde apentanden die diep in de Peruaanse Amazone werden ontdekt, leveren nieuw bewijs dat meer dan één groep oude primaten vanuit Afrika over de Atlantische Oceaan reisden, volgens nieuw USC-onderzoek (University of Southern California) net gepubliceerd in het tijdschrift Science. 

De tanden zijn van een nieuw ontdekte soort die behoort tot een uitgestorven familie van Afrikaanse primaten die bekend staat als parapithecids. Fossielen die op dezelfde plek in Peru werden ontdekt, hadden eerder het eerste bewijs geleverd, dat Zuid-Amerikaanse apen uit Afrikaanse primaten waren geëvolueerd. De apen zouden de meer dan 1.450 kilometer lange reis hebben gemaakt op drijvende vlotten van vegetatie die zijn afgebroken van kustlijnen, mogelijk tijdens een storm.


'Dit is een volledig unieke ontdekking', zegt Erik Seiffert, PhD, hoofdauteur van de studie en hoogleraar klinische integratieve anatomische wetenschappen aan de Keck School of Medicine van USC.

'Het laat zien dat er, naast de apen van de Nieuwe Wereld en een groep knaagdieren die bekend staat als caviomorphs, er een derde lijn van zoogdieren is die op de een of andere manier deze zeer onwaarschijnlijke trans-atlantische reis maakte om van Afrika naar Zuid-Amerika te reizen.'

Onderzoekers hebben de uitgestorven aap Ucayalipithecus perdita genoemd. De naam komt van Ucayali, het gebied van de Peruaanse Amazone waar de tanden werden gevonden, pithikos, het Griekse woord voor aap en perdita, het Latijnse woord voor verloren. Ucayalipithecus perdita zou erg klein zijn geweest, qua grootte vergelijkbaar met een moderne zijdeaapje.


Onderzoekers geloven dat de plaats in Ucayali waar de tanden werden gevonden, afkomstig is uit een geologisch tijdperk dat bekend staat als het Oligoceen, dat zich uitstrekte van ongeveer 34 miljoen tot 23 miljoen jaar geleden. Gebaseerd op de leeftijd van de site en de nabijheid van Ucayalipithecus voor zijn fossiele familieleden uit Egypte, schatten onderzoekers dat de migratie ongeveer 34 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden.

'We suggereren dat deze groep misschien naar Zuid-Amerika is gekomen rond wat we de Eoceen-Oligoceengrens noemen, een periode tussen twee geologische tijdperken, toen de Antarctische ijskap begon op te bouwen en de zeespiegel daalde', zei Seiffert. 'Dat heeft er misschien toe bijgedragen dat het voor deze primaten wat makkelijker is geweest om de Atlantische Oceaan over te steken.'

Twee van de Ucayalipithecus perdita-tanden werden geïdentificeerd door Argentijnse co-auteurs van het onderzoek in 2015, waaruit bleek dat apen uit de Nieuwe Wereld Afrikaanse voorouders hadden. Toen Seiffert in 2016 werd gevraagd om deze exemplaren te helpen beschrijven, merkte hij de gelijkenis van de twee gebroken bovenste kiezen op met een uitgestorven 32 miljoen jaar oude parapithecid-aapsoort uit Egypte die hij eerder had bestudeerd.

Een expeditie naar de Peruaanse fossielenlocatie in 2016 leidde tot de ontdekking van nog twee tanden van deze nieuwe soort. De gelijkenis van deze extra ondertanden met die van de Egyptische aaptanden bevestigde voor Seiffert, dat Ucayalipithecus afstamt van Afrikaanse voorouders. 'Wat me meer opvalt aan deze studie dan welke andere dan ook waar ik bij betrokken ben geweest, is hoe onwaarschijnlijk het allemaal is', zei Seiffert. 'Het feit dat het deze afgelegen plek in het niets is, dat de kans om deze stukken te vinden extreem klein is, en het feit dat we deze zeer onwaarschijnlijke reis onthullen die door deze vroege apen is gemaakt, is allemaal heel opmerkelijk. '

(Suriname Mirror/Keck School of Medicine of University of Southern California/Science Magazine/Phys.org)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten