vrijdag 10 april 2020

Ministerie van Volksgezondheid ontvangt Covid-19 diagnostische test kits van PAHO

Test kits om de diagnose van het Covid-19-virus te vergemakkelijken

(Bron foto's: ministerie van Volksgezondheid)

Om de diagnose van het Covid-19-virus te vergemakkelijken heeft dr. Karen Lewis-Bell, vertegenwoordigsrer van de Pan American Health Organization (PAHO), in het Centraal Laboratorium officieel reagentia (herkenningsmiddelen) voor de diagnose van Covid-19 overgedragen aan Cleopatra Jessurun, directrice van Volksgezondheid, zo bericht het ministerie vandaag, vrijdag 10 April 2020. 

Ook werden 1.750 posters in verschillende talen verstrekt voor risicocommunicatie met gemeenschappen in Suriname. De geleverde reagentia bevatten 1 set primers en probes voor de detectie van de SARS-CoV-2 E-gen, wat voldoende is voor ongeveer 3.900 reacties en 1 set primers en probes voor de detectie van de SARS-CoV-2 RdRP-gen, wat voldoende is voor ongeveer 3.500 reacties.

'Primers and probes zijn gefabriceerde genen…', zegt Merrel Wongsokarijo hoofd van het Centraal Laboratorium, 'die het virus – die ook genen zijn – kunnen herkennen, dus als het virus aanwezig is gaan de primers en probes binden aan het genetisch materiaal van het virus en dat ziet het apparaat. Als het virus niet aanwezig is, kunnen deze primers en probes niet binden en dan krijg je ook geen signaal in het apparaat en dat zie je als negatief. Dus de primers en probes zorgen voor een reactie.' 

Dr. Lewis-Bell geeft aan, dat er standaard casusdefinities zijn voor een vermoedelijk geval van Covid-19, ontwikkeld door de WHO (World Health Organization), die landen als testcriteria gebruiken. 'Herstelde gevallen worden ook getest om de afwezigheid van verspreiding van het virus te bevestigen. Landen kunnen ook hun eigen additionele criteria gebruiken op basis van hun transmissiecategorie om te bepalen welke extra personen moeten worden getest', zegt Lewis-Bell.

Volgens haar zal de PAHO haar technische ondersteuning en begeleiding aan het ministerie van Volksgezondheid voortzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten