vrijdag 10 april 2020

Nog 893 gestrande Surinamers in het buitenland

603 Surinamers gestrand in Nederland, gevolgd door 88 in de VS


Door de sluiting van het Surinaamse luchtruim, als voorzorgsmaatregel tegen de spreiding van het coronavirus, konden Surinamers in het buitenland van de een op andere dag niet meer terugvliegen naar huis. Die maatregel trof toen meer dan 1.000 mensen. Er zijn inmiddels enkele repatriatievluchten uitgevoerd en op dit moment zitten er nog 893 gestrande Surinamers in het buitenland. 

De meesten, 603, zitten vast in Nederland, gevolgd door de Verenigde Staten, 88, 49 in Brazilië, 35 op Curaçao en de rest in andere landen zoals India.

Van meet af aan heeft de Surinaamse regering er alles aan gedaan om haar ingezetenen, waar ook ter wereld, terug te halen naar Suriname, met in acht neming van de internationaal geldende veiligheidsregels.

In tegenstelling tot andere landen, waaronder Guyana, heeft Suriname niet gesteld dat gestrande burgers uit veiligheidsoverwegingen moeten blijven waar ze zijn totdat het Covid-19 virus geheel onder controle is.

Na de laatste vlucht uit de VS (Miami, Florida) heeft het Covid-19 Managementteam besloten het terughalen van ingezetenen tijdelijk stop te zetten. Dit om zich te kunnen confirmeren aan de aangescherpte veiligheidsmaatregelen. Wanneer de overige 893 terug komen is nu nog niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten