vrijdag 10 april 2020

Colombia zoekt lening van 11 miljard dollar bij IMF, omdat coronavirus begroting zwaar onder druk zet

(Bron foto: Twitter)
Overheids- begroting en economie zwaar getroffen door pandemie en dalende olieprijzen


De Colombiaanse minister van Financiën Alberto Carrasquilla zei dinsdag 7 april 2020, dat hij het Internationaal Monetair Fonds (IMF - Fondo Monetario Internacional, FMI) heeft verzocht een lening van 11 miljard dollar te verstrekken om de coronaviruspandemie het hoofd te bieden. 

De aankondiging kwam dagen nadat de Wereldbank een kredietlijn van $ 250 miljoen had verlengd als onderdeel van een regionaal hulpinitiatief en terwijl Carrasquilla op de een of andere manier probeert de begrotingen voor 2020 en 2021 in evenwicht te brengen.

De overheidsbegroting en de economie in het algemeen nemen niet alleen een grote hit vanwege de pandemie, maar ook omdat de olieprijzen zijn gedaald. Terwijl de inkomsten daalden, begon de regering met een enorme uitgavenpoging om de kwetsbare gezondheidszorg en financiële systemen van Colombia te versterken en voedsel te leveren terwijl het land tot ten minste 26 april in quarantaine is.

Ondertussen is een groot deel van de economische activiteit van het land tot stilstand gekomen.


Volgens W Radio zouden de gederfde inkomsten en de toegenomen overheidsuitgaven dit jaar nog eens 6,4 miljard dollar toevoegen aan het begrotingstekort, dat naar verwachting 6 miljard dollar zou bedragen. De regering voegde voorlopig $ 830 miljoen (COP3,3 miljard) toe aan de begroting van dit jaar, onder het voorwendsel, dat de kosten van het aanpakken van de crisis de schatkist $ 4,6 miljard (COP18,2 miljard) zouden kunnen kosten.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zou 1,2 miljard dollar (COP 4,9 miljard) hiervan alleen al de kosten voor de gezondheidszorg zijn.


De voormalig minister van Volksgezondheid Jaime Arias zei, dat het oorspronkelijke budget voor de bestrijding van het coronavirus te kort kwam en dat zelfs de hogere uitgaven niet voldoende zouden zijn om de historische tekorten aan gezondheidszorg op te vullen.

'Het hangt allemaal af van hoe de crisis vordert, want als deze zich tot het volgende jaar uitstrekt, zullen we enkele maanden de zaken van Covid-19 moeten behandelen. Voor de pandemie is al COP 4,2 miljard ($ 1 miljard) toegewezen, wat niet genoeg is, en dit zou slechts voldoende zijn om de crisis gedurende ongeveer drie weken het hoofd te bieden, waardoor de besmettingscurve wordt verminderd. De gezondheidssector heeft een tekort tussen COP5 miljard ($ 1,3 miljard) en COP10 miljard ($ 2,6 miljard) per jaar.' 

Voormalig minister van Volksgezondheid Jaime Arias 

De kosten van de gezondheidszorg zijn niet het enige dat de minister van Financiën 's nachts wakker houdt. In een virtuele ontmoeting met de Tweede Kamer sprak Carrasquilla zijn bezorgdheid uit over de stabiliteit van de financiële sector in het land.

'Gelukkig is het niet gebeurd en we verwachten het niet, maar er kunnen zich problemen voordoen in de financiële sector en de economische crisis kan leiden tot een financiële crisis.' 

Minister van Financiën Alberto Carrasquilla 

Zowel de centrale bank als de minister van Financiën hebben al miljarden in de financiële sector gepompt om mogelijke faillissementen van banken te voorkomen, maar dit was blijkbaar niet genoeg om de zorgen van Carrasquilla te verlichten.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Pais/Twitter/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten