vrijdag 10 april 2020

Illegale houtkappers zijn niet gestopt met vernietigen Amazone ondanks coronavirus pandemie

(Bron foto: The Ecologist)
Ontbossing Amazone in Brazilië in maart 30% gestegen in vergelijking met een jaar geleden 


De ontbossing in het Amazone-regenwoud van Brazilië is in maart gestegen, zo blijkt uit vrijdag 10 april 2020 gepresenteerde overheidsgegevens, wat erop wijst dat illegale houtkappers en landspeculanten niet zijn gestopt met het vernietigen van het bos met het uitbreken van het coronavirus. 

De vernietiging in het Braziliaanse deel van de Amazone is in maart met 30% gestegen, vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden, volgens het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (INPE). In de eerste drie maanden van het jaar steeg de ontbossing in het Amazonegebied met 51% ten opzichte van een jaar geleden tot 796 vierkante kilometer, een gebied dat ongeveer zo groot is als New York City.

Brazilië bevestigde zijn eerste geval van het nieuwe coronavirus op 28 februari en de ziekte bereikte het Amazonegebied half maart. De autoriteiten in Amazonas, de grootste staat in het regenwoudgebied, waarschuwden woensdag dat het gezondheidssysteem daar al aan de rand van de capaciteit stond met ongeveer 900 bevestigde gevallen van het virus.

De uitbraak van het coronavirus brengt vrijwel alle segmenten van de Braziliaanse economie in opstand, maar niet de vernietiging van het milieu, zei Carlos Nobre, een wetenschapper op het gebied van aardsystemen aan de universiteit van Sao Paulo. 'De gegevens tonen geen sterke impact zoals we in elke andere sector van de economie zien', zei hij. 'We zien dit niet bij ontbossing, die nog steeds hoog is.'

De milieuhandhavingsinstantie van het land, Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis), zei vorige maand dat het minder agenten het veld in stuurde om milieudelicten als illegale houtkap uit voorzorg tijdens de uitbraak te bestrijden, waardoor onderzoekers vreesden dat ontbossing ongecontroleerd zou toenemen. Ibama zei, dat de bezuinigingen elders zouden plaatsvinden en de Amazone niet zouden beïnvloeden.

Minder politiewerk en een verwachte economische recessie, waardoor meer mensen het risico lopen om criminele activiteiten te ondernemen om geld te verdienen, kunnen de vernietiging stimuleren, zei Carlos Souza Jr., een onderzoeker bij het non-profit Amazon-instituut Imazon (Instituto do Homem e Meio Ambiente da Amazônia). 'Het risico bestaat dat coronavirus en Covid-19 voorwaarden scheppen voor meer ontbossing', zei Souza. 'We hebben pas drie en een halve week sociaal isolement gehad. Het is nog erg vroeg om te oordelen.'

De ontbossing is enorm gestegen sinds vorig jaar, toen de rechtse president Jair Bolsonaro aantrad, en milieuactivisten zeiden dat zijn beleid illegale houtkappers, boeren en speculanten aanmoedigt. De piek in de vernietiging veroorzaakte een wijdverbreide wereldwijde veroordeling van Bolsonaro, omdat het behoud van de Amazone als essentieel wordt beschouwd om de uitstoot van klimaatverwarmende broeikasgassen te verminderen.

Bolsonaro zegt, dat de Amazone, inclusief gevoelige inheemse reservaten, moet worden ontwikkeld om de inwoners daar uit de armoede te halen. De boerderijlobby stelt, dat ontbossing wordt gepleegd door criminelen met een zwakke band met de landbouw, maar is niettemin bang dat het het imago van Braziliaanse landbouwproducten wereldwijd schaadt, zei president Marcello Brito van de Associação Brasileira do Agronegócio (ABAG).


De toename van de ontbossing tijdens het regenseizoen, dat zich over het algemeen tot en met april uitstrekt, is een zorgelijk teken voor het droge seizoen, zei Brito. 'We weten dat waar u in het regenseizoen ontbossing heeft, het in het droge seizoen zal veranderen in brand om het gebied te zuiveren, dus dit is zeer zorgwekkend', zei hij.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten