vrijdag 10 april 2020

Taxibedrijven gaan gebukt onder coronavirus crisis

'Sowieso is door avondklok groot deel van de klanten komen weg te vallen'

'We hebben de hulp ingeroepen van minister Tsang, maar, tot op heden zonder enig resultaat'


De taxibranche wordt hard geraakt door de coronavirus crisis. Glenn Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Taxihouders in Suriname (Vetahos), zegt donderdag 9 april2020 in de Ware Tijd, dat de taxibedrijven 50 tot 60 procent minder klanten krijgen. 

Samen met Rudi Moeridjan, voorzitter van de Coöperatieve Federatie Weg- en Transport, uit hij zijn bezorgdheid in een brief aan minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme. Sinds de lockdown gaat het bergafwaarts met het taxiwezen in Suriname. 'Sowieso is door de avondklok een groot deel van de klanten komen weg te vallen. Daarnaast hebben de mensen steeds minder geld om een taxi te betalen. Ze lopen, vooral als het om kortere afstanden gaat.'

Van de 250 taxichauffeurs die voor Tourtonne Taxi, het bedrijf van Ramadhin, werken, zit zeker de helft werkloos thuis. De 'enkele' klanten die zich nog aandienen worden vanwege de corona-maatregelen op de achterbank vervoerd. Na iedere rit wordt de auto van binnen grondig schoongepoetst.

'De chauffeurs houden afstand en proberen niet in het gezichtsvlak van de klant te komen. Een rare gewaarwording met dit sociale beroep, maar in deze tijd absoluut noodzakelijk', zegt Ramadhin. De kosten voor enkele werknemers, zoals op de administratie, bijvoorbeeld degene die de ritten aanneemt, gaan door. Maar, hij kan hen minder makkelijk het volledige salaris betalen.

Ramadhin: 'Het zijn moeilijke, zeer zware tijden. Daarom hebben we de hulp ingeroepen van de minister. Maar, tot op heden zonder enig resultaat.' In de brief vraagt Vetahos een tegemoetkoming in de kosten. Ze stelt voor dat financieringsinstituten zoals banken aflossing van schulden van de taxichauffeurs opschorten.

Andere mogelijke maatregelen zijn belastingverlaging, vermindering van de kosten voor nutsvoorzieningen en levering van goedkope brandstof door Staatsolie-dochterbedrijf van GOw2.

Autohandelaren tonen volgens de Ware Tijd geen medeleven. Zij berekenen de rente op de aflossingen gewoon door. Bovendien hanteren ze voor een Amerikaanse dollar niet de overheidskoers van Srd 8,50, maar de straatkoers van Srd 12 tot Srd 15.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten