vrijdag 20 maart 2020

Suriname in gesprek met diverse internationale financiers voor ondersteuning bestrijding Covid-19

Wereldbank stelt al 5 miljoen Amerikaanse dollar noodfinanciering ter beschikking


Suriname is, via het ministerie van Financiën, in gesprek met diverse internationale financiële instituten, zoals IMF (Internationaal Monetair Fonds), IDB (Inter-American Development Bank), IsDB (Islamic Development Bank), OFID (OPEC Fund for International Development) en de Wereldbank, om in aanmerking te kunnen komen voor de ondersteuningsfaciliteiten die door deze instituten rondom Covid-19 in het leven zijn geroepen. 

Dergelijke ondersteuningsfaciliteiten zijn gebruikelijk bij ingrijpende gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld grootschalige natuurrampen en nu dus Covid-19 dat de wereld in zijn greep houdt, aldus het Nationaal Informatie Instituut donderdag 19 maart 2020.

Op 4 maart maakte het IMF bekend, dat zij 50 miljard Amerikaanse dollar ter beschikking kan stellen voor de lage-inkomens en ontwikkelende landen die steun nodig hebben ten behoeve van hun gezondheidssector in het kader van de Coronavirus uitbraak.

Op dinsdag 17 maart 2020 maakte de Wereldbank bekend, dat zij via de Fast Track Covid-19 Facility (FTCF) ruim 14 miljard Amerikaanse dollar ter beschikking hebben voor lidlanden en bedrijven. Het ministerie van Financiën heeft volgens de voorgeschreven procedures de aanvragen voor Suriname reeds ingediend.

Een toegewezen steunpakket kenmerkt zich vanwege het noodkarakter door zeer soepele voorwaarden en een langere aanlooptijd voor terugbetaling, waardoor de betaalbaarheid van deze lening voor reeds kwetsbare landen wordt gewaarborgd. Elk instituut heeft zijn eigen parameters op basis waarvan wordt beoordeeld voor welk steunpakket een land in aanmerking kan komen.

De Wereldbank heeft reeds aangegeven, dat Suriname zal kunnen beschikken over 5 miljoen Amerikaanse dollar aan noodfinanciering ten behoeve van de bestrijding van Covid-19. Ook van de andere instituten wordt op korte termijn uitsluitsel verwacht.

Aanvullend geeft het ministerie van Financiën aan dat zij, nadat deze bijdrage aan de huidige, spoedeisende medische vraagstukken zeker gesteld zijn, ook de vraagstukken van de interne economie aangepakt zullen worden met nationale actoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten