vrijdag 20 maart 2020

Productie van ID-kaarten met ruim driehonderd procent gestegen

(Bron foto's: NII)
183.000 ID-kaarten zijn geproduceerd in een jaar tijd


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, bericht donderdag 19 maart 2020, dat  de productie van ID-kaarten met de introductie van het nieuw ID-systeem met ruim driehonderd procent is gestegen. Op 15 maart 2019 vond de start plaats van het nieuwe ID-systeem, waarna op 17 maart 2019 de eerste officiële werkdag voor het aanvragen van de nieuwe ID-kaart begon. 

'Het aantal uitgegeven nieuwe ID-kaarten van 17 maart 2019 tot en met 17 maart 2020 is 160.000. Het aantal nieuwe ID-kaarten dat nog moet worden afgehaald ligt rond de 23.000. Dit betekent, dat er 183.000 ID-kaarten zijn geproduceerd in een jaar. Vergeleken met het oude ID-systeem hadden we een productie van ongeveer 56.000 per jaar. We zouden dus drie jaren nodig hebben om het aantal reeds uitgegeven nieuwe ID-kaarten te produceren', zegt Valerie Finsy, manager Print House (PH) van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), tijdens de viering van een jaar PH.

Finsy zegt, dat met dit nieuw ID-systeem ook getracht wordt om fraudegevallen tot het verleden te laten behoren. 'De nieuwe ID-kaart bevat onder andere een chip, een elektronische gegevensdrager, waarop enorm veel informatie kan worden opgeslagen. Het vervalsen van een identiteitskaart zal praktisch niet mogelijk zijn, simpel vanwege het feit dat ook de biometrische gegevens van de burger worden opgeslagen. Op termijn zal het overleggen van een uittreksel overbodig worden gemaakt.'

Waar er voorheen alleen op het CBB aan de Jagernath Lachmonstraat een ID-kaart kon worden gemaakt, kan met dit nieuwe systeem nu bij elke Bureau voor Burgerzaken (BvB) een aanvraag worden gedaan. Bij de aanvraag worden de persoonsgegevens, de vingerafdrukken en foto van de burger ter plekke bij de BvB afgenomen. Deze data worden vervolgens digitaal naar de PH gestuurd, waarna de burger binnen 30 werkdagen zijn of haar identiteitskaart in ontvangst krijgt bij het BvB waar de aanvraag is gedaan.

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft voor het afhalen van de ID-kaarten verschillende stappen ondernomen om burgers in kennis te stellen over de stand van zaken van hun aangevraagde ID-kaart. Op de BvB’s zijn er inkijklijsten met de ID-nummers die al gereedliggen. Ook kunnen de burgers de CBB-website, ccb.gov.sr., raadplegen en of bellen met de afdeling Voorlichting van het CBB op het telefoonnummer 494411.

Het aantal van zeven BvB’s waarmee is gestart met een ID-booth, is vermeerderd naar 19 BvB’s waar alle ID-gerechtigde burgers terecht kunnen voor het aanvragen van hun identiteitskaart.

De locaties zijn:
Paramaribo: Kwatta, Combe en Flora
Wanica: Lelydorp
Commewijne: Meerzorg
Marowijne: Moengo en Albina
Saramacca: Groningen
Coronie: Friendship
Nickerie: Nw. Nickerie, Henar en Corantijnpolder
Para: La Vigilantia en Onverwacht
Brokopondo: Brownsweg en Centrum
Sipaliwini: Apoera, Atjonie, Debike (Te Stoelmanseiland is er reeds een test gedaan met de connectivity en zal op korte termijn ook operationeel zijn).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten