vrijdag 20 maart 2020

Hof van Justitie: Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan moeten hun zetels opgeven

'Krachtens de wet zijn Sapoen en Chitan teruggeroepen'

Sapoen: 'De partij zal het hoofd buigen voor recht en wet'


De Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, die kort na de verkiezingen van 2015 zich losgemaakt hadden van Pertjajah Luhur om de toen vormende coalitie te ondersteunen, moeten hun zetels opgeven. Ze zijn volgens de Terugroepwet geen parlementariërs meer. Dat heeft het Hof van Justitie vanmorgen, vrijdag 20 maart 2020, beslist. 

Pertjajah Luhur en andere toenmalige V7-partijen had deze twee volksvertegenwoordigers teruggeroepen, maar ze weigerden de zetels op te geven.

De Nationale Assemblee heeft in verband met die kwestie de wet zodanig gewijzigd waardoor ze tot nu toe konden aanblijven. Pertjajah Luhur en de overige partijen spanden een rechtszaak aan, maar verloren die.

In hoger beroep heeft het Hof de eerdere beslissing van de civiele rechter verworpen en beslist dat krachtens de wet Sapoen en Chitan zijn teruggeroepen. Het vonnis moet nog betekend worden.

Sapoen, politiek leider van de Hervorming- en Vernieuwingsbeweging (HVB), zegt in een reactie, dat de partij het hoofd zal buigen voor recht en wet. Hij zegt dat hij de officiële informatie nog moet krijgen van zijn advocate, Nailah van Dijk. Democratie en rechtsstaat zijn belangrijk voor de HVB, benadrukt Sapoen. Hij merkt op dat het niet gaat om twee of drie zetels.

Bij de HVB ging het om de hervorming binnen Pertjajah Luhur. Op de kandidatenlijst van Wanica, zal Sapoen prijken. Hij gaat weer voor een plek in de top 7 in Wanica. Ook Mike Noersalim, die minister van Binnenlandse Zaken is, bevestigt dat hij op de kandidatenlijst komt in Paramaribo.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Starnieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten