'Langzaam stijgende prijs heeft te maken met de gestegen prijs van voer'
Waar de consument vanwege overschot op de markt tot voor kort nog voor Srd 15 een rek eieren van dertig stuks kon kopen, schijnt dit langzaamaan te veranderen en gaat de prijs weer naar het normale niveau van tussen Srd 25 en Srd 30. Dit is een gunstige ontwikkeling voor de Associatie Pluimveesector Suriname (APSS), die zich enkele weken geleden heeft beklaagd over de prijzen die volgens haar ver beneden de kostprijs lagen.
Voorzitter Nemchand Kanhai zegt vrijdag 20 maart 2020 in de Ware Tijd, dat de langzaam stijgende prijs te maken heeft met de gestegen prijs van voer. Hij verwacht dat het niet lang meer zal duren voordat een ei voor Srd 2 per stuk over de toonbank gaat. Volgens Kanhai kunnen de boeren het zich door de hoge voerprijs niet permitteren om veel kippen te hebben.
'Als je legkippen hebt en je merkt dat ze veel eten en de opbrengst van de eieren veel lager is dan wat je aan voeding uitgeeft, ga je over tot slachten, want het kost je anders veel geld', legt hij uit.
De voorzitter zegt, dat de prijs van een zak voer in zeer korte tijd een grote sprong heeft gemaakt: van Srd 140 naar Srd 210.
Hij zegt, dat het coronavirus vooralsnog geen invloed heeft op de sector. Het enige dat volgens hem speelt is, dat de distributie van de eieren moeilijker gaat, omdat veel supermarkten gesloten zijn.
De overschotten die leidden tot de dumpprijzen hadden volgens de associatie te maken met de vele legkuikens die vorig jaar waren ingezet om de schaarste op te vangen. Kanhai beklaagde zich erover, dat het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme het toen wel nodig vond om met belanghebbenden om de tafel te gaan voor een oplossing. 'We werden toen bijna op het matje geroepen', zei hij begin deze maand.
De vereniging had in een verklaring ook gewezen op diverse omstandigheden die maken dat de markt overspoeld raakt; onder meer door de komst van nieuwe broederijen die niet bij haar zijn aangesloten.
Voorts werd aangehaald, dat de boeren middels export of subsidie in staat zouden zijn om de situatie het hoofd te bieden. Hoewel de prijs zich nu enigszins stabiliseert, staan deze punten voor de vereniging nog steeds overeind.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten