vrijdag 20 maart 2020

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.wil dat steunpakket wordt geactiveerd ‘in de vorm van een noodkredietlijn'

CBCS: Private sector steunen om massaontslagen te voorkomen

'Curaçao en Sint Maarten beschikken niet over instrumenten en middelen om deze crisissituatie te mitigeren'


'Sociaal kan het leed alleen worden verlicht als salarissen worden doorbetaald ondanks het wegvallen van de omzet', aldus José Jardim, interim-president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). De CBCS acht het van groot belang, dat een steunpakket wordt geactiveerd - ‘in de vorm van een noodkredietlijn’ - voor de overheden van Curaçao en Sint Maarten en respectieve private sectoren, ter dekking van de overheidstekorten en om de private sector financieel te steunen. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 20 maart 2020.

'Dit laatste dient te voorkomen dat massaontslagen plaatsvinden. Curaçao en Sint Maarten beschikken niet over instrumenten en middelen om deze crisissituatie te mitigeren.' 

De overheden hebben niet de budgettaire ruimte om dit op te vangen en kunnen bovendien krachtens de Rijkswet financieel toezicht (Rft) niet lenen om deze situatie aan te pakken. 'Curaçao en Sint Maarten staan voor een zware opgave. Juist in deze tijden moeten de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden elkaar hulp en bijstand verlenen. Solidariteit is nu belangrijker dan ooit', benadrukt Jardim.

Uniek is dat het gehele Koninkrijk tegelijk voor dezelfde ingrijpende uitdagingen staat. De Centrale Bank in Willemstad ziet ‘geen andere mogelijkheid’ dan dat ruimte wordt gegeven om af te wijken van de financiële normen uit de Rijkswet omdat ‘grote tekorten op de lopende dienst onvermijdelijk worden’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten