vrijdag 20 maart 2020

Minister Elias bij aankomst uit Cuba in Suriname in overheids-quarantaine geplaatst

In het buitenland gestrande ingezetenen keren langzaamaan terug

Zaterdag 21 maart worden passagiers uit Curaçao, Aruba en Trinidad en Tobago verwacht en zondag landt een vlucht uit Belem, Brazilië


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid is bij aankomst in Suriname vrijdagavond 20 maart 2020 avond in overheids-quarantaine geplaatst. De bewindsman was voor een dag naar Cuba om terug te keren met 50 Cubaanse medici en een Cubaans medicijn dat veelbelovend zou zijn in de strijd tegen Covid-19. Dit bericht Starnieuws.

Cuba geldt nu als een hoog risico-land. Suriname heeft nu 4 geregistreerde geïmporteerde Covid-19-gevallen. Er zijn 41 personen in overheids-quarantaine, terwijl 51 in thuis-quarantaine zijn geplaatst, met politie c.q. militaire beveiliging.


Op de J.A. Pengelluchthaven landden vrijdagavond twee vluchten met repatrianten. Er kwam dus een vlucht uit Cuba en een uit Miami, Florida (VS), beide landen gelden als hoog risico-landen.

Cuba heeft tot nog toe 1 dode als gevolg van het coronavirus, 16 positief bevestigde gevallen, terwijl 523 verdachte gevallen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dus gaan de passagiers van beide vluchten, volgens directrice Cleopatra Jessurun van het ministerie van Volksgezondheid vrijdagmiddag tijdens de dagelijkse update persconferentie van de autoriteiten, in overheids-quarantaine, wat betekent dat ze op locaties worden ondergebracht waar ze zullen worden gemonitord.

Op de J.A. Pengelluchthaven zijn al tenten opgezet voor het geval de autoriteiten worden overweldigd door het aantal terugkerende passagiers. Voor de twee vluchten gaat het in totaal om zo’n 110 personen voor wie de quarantaineplekken in orde zijn gemaakt. Er zullen dus geen mensen meer in het vliegtuig in quarantaine worden geplaatst, verzekerde NCCR-coördinator (Nationaal Coordinatie Centrum voor Rampenbeheersing) Jerry Slijngard.

Zaterdag worden gestrande passagiers uit Curaçao, Aruba en Trinidad en Tobago verwacht en zondag komt er een vlucht uit Belem, Brazilië, dat als hoog risico-land staat genoteerd. Ook de passagiers van deze twee vluchten in het weekend gaan in overheids-quarantaine.

Op de reguliere persconferentie van het Managementteam Covid-19 werd gezegd dat alle gestrande mensen uit Suriname zullen worden teruggebracht. 'Niemand wordt achtergelaten', zei directrice Nationale Veiligheid, Danielle Veira. De gestrande mensen moeten contact opnemen met consulaten en naar de eerste luchthaven gaan waar de SLM kan landen. Daarna zal worden gewerkt aan de gestrande mensen in Nederland en alle mensen die via Nederland terug moeten komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten