dinsdag 4 februari 2020

Zeven agenten ontslagen in Chili na gewelddadige mishandeling van jonge universiteitsstudent

Agenten slaan Matias Soto (18) met vuisten en stokken, en trappen hem



Het politiekorps van Chili (Carabineros) wordt momenteel geconfronteerd met een schandaal dat leidde tot het ontslag van zeven agenten na een gewelddadige mishandeling van een jonge universiteitsstudent. 

Milibor Bugueño, mensenrechten-Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie Zuid van de hoofdstad Santiago de Chile, zegt dat hij de gebeurtenis onderzoekt onder beschuldiging van 'onwettige dwang'.


Het incident vond plaats op 29 januari in de gemeente Puente Alto, toen Matias Soto, 18, na deelname aan een demonstratie, werd aangevallen door een groep politieagenten, sommige gekleed in burgerkleding, die hem sloegen met vuisten, trapten en sloegen met stokken, en vluchtte, hem achterlatend op straat.

Als gevolg hiervan leed de jongen aan breuken van ribben en talloze blauwe plekken op verschillende delen van zijn lichaam.


De Officier van Justitie legt ook uit, dat de Mensenrechtenbrigade van de Onderzoekspolitie de procedures uitvoert om de situatie te verduidelijken en dat de onderzoeken 'niet openbaar zullen zijn om het succes van het onderzoek te verzekeren'.

De mishandeling werd echter opgenomen door een beveiligingscamera en de video ging viraal op social media, wat afgelopen weekend harde kritiek op de brutaliteit van de politie opleverde, en het bewijs leidde ertoe dat het hoge bevel van de politie opdracht gaf tot het ontslag van de zeven politieagenten.


Maar, maandag vertelden inwoners van de stad in televisienieuws, dat er op dezelfde dag andere soortgelijke afranselingen waren in verschillende delen van de gemeente, en dat de aanvallen op deze slachtoffers niet werden geregistreerd.

(Suriname Mirror/El Mostrador/Prensa Latina/24Horas/Twitter/Biobiochile/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten