dinsdag 4 februari 2020

Voormalige FARC-guerrilla's erkend als slachtoffers seksueel geweld in Colombia

(Bron foto: Compartiendo mi Opinion)
Helena op 14-jarige leeftijd gerekruteerd en gedwongen om abortus te plegen


Een recente rechterlijke beslissing waarin daden van seksueel geweld worden erkend die plaatsvonden binnen de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) tijdens het gewapende conflict in Colombia, heeft een welkome precedent geschapen met betrekking tot de rol van voormalige vrouwelijke strijders binnen de gewapende groep. 

Op 11 december vaardigde het Constitutionele Hof van Colombia een vonnis uit waarin Helena, een vrouw die gedwongen werd geworven door de FARC, op 14-jarige leeftijd werd gerekruteerd en later gedwongen werd om abortus te plegen, als slachtoffer van het gewapende conflict. Helena's naam werd veranderd om haar identiteit te beschermen.



Volgens Women’s Link Worldwide, een organisatie die de rechten van vrouwen en kinderen verdedigt en verantwoordelijk was voor het aanhangig maken van de zaak, was Helena gedurende het grootste deel van haar tijd bij de guerrilla-groep gedwongen contraceptieve injecties te nemen. Maar, ze werd alsnog zwanger als gevolg van een consensuele relatie.



Volgens haar getuigenis, smeekte ze de commandanten om haar kind te mogen krijgen, maar ze dreigden haar te executeren door het vuurpeloton. Helena onderging de abortus tegen haar wil en in slechte hygiënische omstandigheden.

Uit haar getuigenis is gebleken, dat ze nog steeds last heeft van de ernstige fysieke en psychologische gevolgen van de procedure tot nu toe. Het Hof beval dat Helena gespecialiseerde medische hulp moest ontvangen, naast dat ze werd opgenomen in Colombia's National Victims Registry, wat haar toegang tot herstelbetalingen garandeerde waarin de Slachtofferswet van 2011 voorziet:



De zaak van Helena is een van de 35 getuigenissen van slachtoffers die voorbeelden geven van reproductief geweld die momenteel door het Jurisdicción Especial para la Paz (JEP) worden beoordeeld.

De FARC zag zwangerschappen als onverenigbaar met de guerrilla-levensstijl en geboortebeperkende maatregelen waren verplicht voor vrouwelijke leden na de 'Octava Conferencia Nacional de Guerrilleros' in 1993.

(Suriname Mirror/InSight Crime/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten