dinsdag 4 februari 2020

Directie Hakrinbank stopte in december met overmakingen kasreservegelden naar CBvS

CBvS zette Hakrinbank onder druk om betalingen te hervatten


De directie van de Hakrinbank heeft ondergeschikten maandag officieel geïnformeerd over de 'oneigenlijke aanwending van de vreemde valutakasreservegelden' door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Aangegeven is dat de impact van het schandaal op de Hakrinbank beperkt is gebleven, omdat de bank in december vorig jaar stopte met overmakingen naar de CBvS. In het bedrag van honderd miljoen Amerikaanse dollar dat onrechtmatig is aangewend, heeft de bank 3,6 miljoen euro en 57 miljoen Amerikaanse dollar. Dit bericht de Ware Tijd dinsdag 4 februari 2020.

In een memo aan het personeel geeft algemeen-directeur Rafiek Sheoradjpanday een uiteenzetting over de zaken die zich hebben voorgedaan totdat het schandaal naar buiten kwam en de maatregelen die zijn getroffen om de schade te beperken.

'Toen de implementatie van de gemaakte afspraken, namelijk het openen van de ringfenced accounts en het plaatsen van de kasreservegelden hierop, naar de mening van de directie te lang duurde, is de Hakrinbank in het vierde kwartaal van 2019 gestopt met overmaken van de Amerikaanse dollar-kasreservegelden naar de CBvS', aldus de directeur in de memo.

Ondanks 'diverse verzoeken, aanmaningen, sommaties en het ontbieden van de directie om ons te bewegen de gelden over te maken', heeft de directie vastgehouden aan haar standpunt en ook aan de toenmalige governor Robert van Trikt kenbaar gemaakt, dat de Hakrinbank pas zou overmaken, nadat de gemaakte afspraken geïmplementeerd waren. Hierdoor is het risico voor de Hakrinbank, aldus de memo, 'relatief beperkt gebleven'.

Verder is aangevoerd, dat de directeuren van de verschillende banken tijdens een bespreking met president Desi Bouterse door het staatshoofd zijn geïnformeerd dat 'de kasreservemiddelen van de banken oneigenlijk zijn aangewend door de gewezen governor Robert van Trikt en een deel van de middelen verdwenen was'.

Intussen is het Openbaar Ministerie formeel een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar vermoedelijke onregelmatigheden bij de CBvS die zich de afgelopen maanden hebben voorgedaan. De directieleden van de CBvS zijn dinsdag door een speciaal rechercheteam gehoord. Ook Van Trikt stond op de lijst om gehoord te worden. Wanneer dat verhoor plaatsvindt is vooralsnog onbekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten