dinsdag 4 februari 2020

Gedetineerde ex-president van Peru, Alberto Fujimori, weer in ziekenhuis opgenomen

(Bron foto: EFE)
Fujimori opgenomen na neurologische en longproblemen


De gevangengenomen ex-president van Peru, Alberto Fujimori, is maandag 3 februari 2020 in het ziekenhuis opgenomen na neurologische en longproblemen, vertelde zijn huisarts aan persbureau AFP. 

Fujimori, 81, zit 25 jaar gevangenisstraf uit voor het orkestreren van twee bloedbaden door doodseskaders in 1991 en 1992. '[De voormalige president] wordt geëvalueerd', zei zijn arts, Alejandro Aguinaga, na een bezoek aan Fujimori in de Peruaanse-Japanse clínica Centenario.



Aguinaga zei dat hij 'tegen [de artsen van de kliniek] gezegd had de neuroloog te laten kijken' naar Fujimori, die ook een longscan zou ondergaan. Hoewel de long van de voormalige leider 'niet perfect ventileert, is hij onder controle', zei Aguinaga.


Gevangenisartsen realiseerden zich zondagavond, dat Fujimori niet goed ademde, dus gaven ze hem zuurstof. Kort daarna besloten ze dat hij naar de kliniek moest worden overgebracht.

Een bron dicht bij de familie vertelde AFP eerder, dat Fujimori naar de kliniek was overgebracht vanwege neurologische problemen, gezichtsverlamming en een verhoging van de bloeddruk. 'Hij wordt geobserveerd in de tussenkliniek van [de kliniek]', waar hij in voorgaande jaren verschillende keren in het ziekenhuis is opgenomen, aldus de bron.


Fujimori, die van 1990-2000 in functie was, kreeg in december 2017 om humanitaire redenen gratie van de toenmalige president Pedro Pablo Kuczynski. Critici zeiden dat de gratie een ruil was voor de zoon van Fujimori, die Kuczynski hielp om een beschuldiging van corruptie en afzetting te voorkomen.

De voormalige president, die van Japanse afkomst is, wordt vastgehouden op een politiebasis ten oosten van Lima sinds het pardon werd ingetrokken door een Peruaanse rechtbank in oktober 2018.

Fujimori's laatste openbare verklaring werd vijf dagen geleden afgelegd waarin hij betreurde dat zijn dochter - 44-jarige oppositieleidster Keiko - was veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf wegens corruptie.


(Suriname Mirror/ATV/AFP/Twitter/Cooperativa/YouTube/Canal RCN)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten