dinsdag 4 februari 2020

Bank van Nederlander John Deuss heeft ‘meerdere miljoenen’ betaald aan OM Curaçao


Dertien jaar na noodregeling in verband met fraude bij FCIB 


De First Curaçao International Bank (FCIB), de bank van de Nederlander John Deuss, heeft een flink, maar nog onbekend bedrag betaald aan het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao. Het zou gaan om ‘meerdere miljoenen’, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 4 februari 2020, maar de omvang is nog onduidelijk vanwege de afwikkeling van de accounts. 

De resultaten van een strafrechtelijk onderzoek op Curaçao bevestigen het vermoeden dat mogelijk sprake is van ‘schuldwitwassen door FCIB’ ten aanzien van een aantal bankrekeningen. 'Dat heeft ertoe geleid, dat het OM en FCIB een transactieovereenkomst hebben gesloten', aldus het Openbaar Ministerie in Willemstad. In het kader van de transactie doet FCIB afstand van specifieke rekeningtegoeden. 'Hiermee zijn deze rekeningtegoeden uit de bank gehaald', legt het OM uit.

De overige rekeningtegoeden worden uitgekeerd aan de legitieme rekeninghouders dan wel afgestort in een consignatiekas die in beheer is bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Het drama bij de ‘offshore bank’ FCIB van Deuss gaat een hele tijd terug. Op 9 oktober 2006 werd de bankvergunning van de First Curaçao International Bank (FCIB) door de toenmalige Centrale Bank van de Nederlandse Antillen (BNA) ingetrokken en heeft het gerecht - op verzoek van BNA - de noodregeling ten aanzien van FCIB uitgesproken.

De 78-jarige Deuss, opgenomen in de Quote 500, is eigenaar van de bank die vanwege belastingtechnische redenen op Curaçao is gevestigd. Ook in Nederland trad het OM tegen de bank op; in 2013 werd een zaak tegen FCIB geschikt voor 34,5 miljoen euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten