dinsdag 4 februari 2020

Pertjajah Luhur aast bij regeringsdeelname op ministerie van Justitie en Politie

'Indien wij minstens 7 zetels behalen zal ook positie van president bedongen worden'


'Mocht de Pertjajah Luhur (PL) deelnemen in de regering na de verkiezingen van 25 mei, dan zal de partij het ministerie van Justitie en Politie opeisen. Indien wij minstens zeven parlementszetels in de wacht slepen zal ook de positie van president bedongen worden. Het presidentschap is niet principieel voor de Pertjajah Luhur', zei partijleider Paul Somohardjo zondagavond te Weg naar Zee voor tijdens een Opo Yari-bijeenkomst, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 4 februari 2020.

Somohardjo: 'Iedereen klaagt, iedereen ergert zich, maar niemand treedt op.' Hij voegt eraan toe, dat bij de Centrale Bank van Suriname miljoenen Amerikaanse dollars zijn verdwenen, maar dat mogelijke betrokkenen nog vrij rondlopen. 'De directeur van De Surinaamsche Bank moet bijna de bescherming krijgen van het volk om te voorkomen dat hij aan de kant wordt gezet', doelende op de ondersteuningsmanifestatie zondag bij het DSB-hoofdkantoor nadat geluiden de ronde deden, dat directeur Steven Coutinho mogelijk zou worden ontheven uit zijn functie.

Volgens de politicus doen zich naast het kasreserveschandaal nog andere problemen voor in de financiële sector. Zo mogen bedrijven, aldus de PL-leider, maximaal Srd 20.000 in contanten van hun rekeningen lichten. Ondernemers die grotere bedragen nodig hebben, vooral aan het einde van de maand, komen zo in grote problemen, meent de politicus. Een niet bij naam genoemde bankdirecteur zegt echter met klem, dat wat Somohardjo beweert niet op waarheid berust. Van een dergelijke beperking op het contant opnemen van tegoeden door het bedrijfsleven is geen sprake.

De politicus vindt dat bij de aanpak van criminaliteit geen onderscheid gemaakt moet worden. 'Niet alleen kleine dieven en kruimeldieven, maar ook mensen met jas en das moeten worden opgepakt. Ook moet het niet uitmaken welke politieke kleur de mensen die strafbare handelingen plegen hebben, om tegen hen op te treden. Daarom zal de partij het ministerie van Justitie en Politie opeisen om orde op zaken te stellen.'

Somohardjo beloofde, dat indien Pertjajah Luhur het beheer krijgt over het ministerie, het hoofdbureau van politie zal worden herbouwd op de plek aan de Waterkant waar het stond toen het op 25 februari 1980 door militaire coupplegers in brand werd geschoten. 'Het recht is de pilaar van de democratie. Als symbool zal daarom het hoofdbureau van politie weer aan de Waterkant worden gebouwd. Justitie en Politie is een must voor ons. We zijn niet tevreden met Binnenlandse Zaken of Sportzaken. Als iedereen bang is dan gaan wij het aanpakken. Het presidentschap hangt af van hoeveel Assembleezetels wij krijgen. Dat is niet principieel.'

Volgens hem had de procureur-general ambtshalve een onderzoek moeten laten instellen naar de perikelen bij de CBvS en niet moeten wachten op een formele strafklacht. Somohardjo: 'Iemand die de president onlangs heeft beledigd is nu achter de tralies. Iemand die doksen heeft gestolen is ook achter tralies en iemand die miljoenen verduistert loopt nog vrij rond.' Hij is van oordeel dat voormalig CBvS-governor Robert van Trikt wordt bezwaard, maar hij is ervan overtuigd dat de man in opdracht van anderen heeft gehandeld. Somohardjo hoopt dat Van Trikt niet de volledige schuld op zich neemt, maar de samenleving precies vertelt wat zich heeft afgespeeld en in opdracht van wie hij heeft gehandeld.

Over het schandaal bij de Centrale Bank dient, aldus de politicus, een openbaar debat in het parlement gehouden te worden. De president dient dan in hoogst eigen persoon naar het parlement te komen om uitleg te geven, meent hij. Vooral in het mysterie rond de intussen beruchte Chotelal-dollars moet klaarheid komen.

Wat het politieke werk betreft zei Somohardjo, dat de bedoeling is dat de oppositiepartijen op Assemblee-niveau zelfstandig deelnemen aan de verkiezingen, maar op ressortraads-niveau elkaar zullen ondersteunen. Partijen die in een bepaald gebied sterk zijn zullen de leeiding hebben en zullen de andere partijen ook kandidaten voordragen om op hun kandidatenlijst te staan. Alleen door op die manier samen te werken kunnen de oppositiepartijen volgens Somohardjo een zo groot mogelijk rendement uit de stembusgang halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten