dinsdag 4 februari 2020

Kabinet-Rhuggenaath Curaçao wil verhoging eerder voorgestelde abb-percentages

Verhoging bedoeld ter oplossing van de Girobank-problematiek


Er ligt een voorstel van het kabinet-Rhuggenaath voor een verhoging van de eerder voorgestelde abb-percentages (algemene bestedingsbelasting), welke verhoging bedoeld is ter oplossing van de Girobankproblematiek. Financiën-minister Kenneth Gijsbertha (MAN) zwijgt al sinds vrijdag op vragen hierover van het Antilliaans Dagblad, aldus het dagblad vandaag, dinsdag 4 februari 2020.

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) zegt de inhoud niet goed te kennen, maar dat er wel een stuk is gestuurd aan Wetgeving & Juridisch Zaken (WJZ) waarover nog geen advies is ontvangen.

Uit andere bronnen verneemt het dagblad, dat er momenteel inderdaad een voorstel op tafel bij WJZ ligt met hogere percentages abb, in een nieuwe poging om de Girobankproblematiek op te lossen omdat de verhoging van de license fee zeer vermoedelijk niet doorgaat. Dit laatste is nooit bevestigd door de regering, maar ligt voor de hand na de resolute afwijzing door Sint Maarten waar Curaçao een monetaire unie mee vormt.

Het voorstel voor het optrekken van de abb zou gaan om de volgende (op zichzelf opmerkelijke) percentages: 7 procent wordt 7,49 procent; 9 wordt 9,63 procent; en 12 wordt 12,84 procent. Er lag al een wetsvoorstel voor de introductie abb (in plaats van de omzetbelasting) die veel kritiek oogstte van de Sociaal-Economische Raad (SER) en een flink aantal belangenorganisaties in het bedrijfsleven.

Maar, het lijkt aannemelijk dat een voorstel met de genoemde percentages abb+ tot nog meer weerstand zal leiden. Het jongste voorstel is afkomstig van Financiën in een ontwerp dat al bij de SER was geweest voor advies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten