zaterdag 28 december 2019

Uruguayaanse autoriteiten onderscheppen recordaantal van 4,4 ton cocaïne in haven Montevideo

'De grootste klap voor de drugshandel in de geschiedenis van het land'

- Vier sojameelcontainers vol met zakken cocaïne in beslag genomen
- De sojameelcontainers waren bestemd voor Lome, de hoofdstad van Togo


Uruguayaanse autoriteiten hebben een recordaantal van 4,4 ton cocaïne onderschept in de haven van Montevideo in wat de marine vrijdag 27 december 2019 omschreef als 'de grootste klap voor drugshandel in de geschiedenis van het land'. 

In een gezamenlijke operatie va de marine en de douane werden vier sojameelcontainers vol met zakken cocaïne in beslag genomen nadat ze 'anomalieën' hadden getoond bij het passeren van scanners in de haven van Montevideo.


In de eerste twee onderzochte containers werd 'een totaal van 4.418 kilogram (cocaïne) overeenkomend met 4.003 brokken' gevonden, zei de marine in een verklaring.

Douane-directeur Jaime Borgiani van Uruguay schat, dat de cocaïne op de Europese markt een miljard dollar waard zou zijn.

Uruguay wordt steeds vaker gebruikt als doorvoerpunt voor door Latijns-Amerika geproduceerde cocaïne op weg naar Afrika en Europa. Het vorige record was drie ton gevonden in een container die bestemd was voor Afrika in de haven van Montevideo in november. Het is niet bekend waar deze cocaïne zijn oorsprong heeft, maar Borgiani zei, dat het dinsdag op vrachtwagens werd geladen op een ranch in het zuidwesten van Soriano, 290 kilometer (180 mijl) van Montevideo.


De inbeslagname kwam nadat de autoriteiten een nieuwe lokale exporteur hadden benaderd die vermoedens had gewekt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei op Twitter, dat de politie de boerderij was binnen gevallen waar de cocaïne was geladen en de eigenaar en zijn zoon arresteerde.

Het voegde eraan toe, dat een hoeveelheid niet-gespecificeerde drugs ook in beslag werd genomen. 'Het belangrijkste is om de wereld en de drugshandelaren te laten zien dat je niet met de Uruguayaanse douane rotzooit', zei Borgiani. 'We hebben de nodige stappen gezet om het land van deze plaag te bevrijden.'

Eerder vertelde marinewoordvoerder Diego Perona journalisten dat een inventaris van de eerste container '3.089 brokken cocaïne aantrof die elk 1,1 kilogram wogen'. 'De drug is gedetecteerd in vier gescande containers', voegde Perona toe.

Lokale media zeiden, dat de containers op een Italiaans geregistreerd schip zouden worden geladen. De sojameelcontainers waren bestemd voor Lome, de hoofdstad van Togo. Autoriteiten ondervragen de eigenaar van het sojabedrijf, de exportagent en vrachtwagenchauffeurs die de goederen naar de haven brachten.


In augustus nam de Duitse douane 4,5 ton coke met een geschatte straatwaarde van $ 1,1 miljard in beslag uit een container die vanuit Uruguay in Hamburg aankwam.

In augustus werd een ton cocaïne gevonden in een kustplaats in het oosten van Uruguay. Dat kwam nadat Frankrijk half mei 600 kilo opmerkelijk pure cocaïne in beslag had genomen in een privéjet die uit Uruguay was aangekomen.

(Suriname Mirror/Montevideo Portal/AFP/El Pais/Subrayado/Twitter/ YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten