zaterdag 28 december 2019

Acteur Leonardo DiCaprio: 'Braziliaanse regering knijpt oogje dicht voor massale toestroom goudzoekers in Yanomami Reservaat'

'Regering biedt amper bescherming aan inheemse gebieden tegen goudzoekers'


Acteur Leonardo DiCaprio publiceerde donderdag 26 december 2019 een social media-post waarin de Braziliaanse regering een stevige tik op de vingers krijgt vanwege het gebrek aan bescherming van inheemse gebieden tegen kleinschalige goudzoekers.

In zijn hoedanigheid bekritiseert DiCaprio, dat de Braziliaanse autoriteiten een oogje dichtknijpen voor de massale toestroom van goudzoekers in het Yanomami Park, een inheems reservaat van 9 miljoen hectare verspreid over de noordelijke staten Roraima en Amazonas.





"No more mining" -- a powerful message from the Yanomami and Ye'kwana peoples of northern Brazil to the world. Despite Brazilian laws that make mining on Yanomami Indigenous land illegal, thousands of goldminers have recently entered Yanomami Park, one of Brazil’s biggest indigenous reserves, spreading malaria and contaminating rivers with mercury. The invasion comes after the budget for Amazon law enforcement operations in Brazil was slashed, leaving protected areas vulnerable to exploitation. The last time there was an invasion of this scale was during the 1980s, when around one-fifth of the indigenous population died from violence, malaria, malnutrition, mercury poisoning and other causes. At a recent Yanomami and Ye'kwana Leadership Forum, the tribe leaders issued a letter to the main authorities of the Brazilian Executive and Judiciary. "We do not want to repeat this story of massacre," reads the manifesto. Photo supplied by @socioambiental #foragarimpo #standwiththeyanomami
Een bericht gedeeld door Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) op

Gebaseerd op informatie en afbeeldingen van het Instituto Socioambiental van Brazilië, zei de beroemde activist dat goudzoekers rivieren besmetten met kwik en malaria verspreiden.

'De invasie komt nadat het budget voor wetshandhavingsoperaties in de Amazone in Brazilië is verlaagd, waardoor beschermde gebieden kwetsbaar zijn voor uitbuiting', luidt het bericht van DiCaprio. 'De laatste keer dat er een invasie van deze omvang was, was in de jaren tachtig, toen ongeveer een vijfde van de inheemse bevolking stierf aan geweld, malaria, ondervoeding, kwikvergiftiging en andere oorzaken.' 

Volgens interne overheidsgegevens verzameld door de oppositiepartij Partido Socialismo e Liberdade en openbaar gemaakt door persbureau Reuters, werd het budget voor het Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis, bekend als Ibama, dit jaar met 25% verlaagd. Ibama is de administratieve tak van het ministerie van Milieu, wat betekent dat het onder toezicht staat van minister Ricardo Salles, die sinds 2017 het onderwerp is van een onderzoek door de openbare aanklagers van São Paulo wegens vermeende wijziging van het beheersplan voor een beschermd gebied in de Tietê Rivier met de bedoeling voordeel te halen uit mijnbouwactiviteiten.

(Bron foto: photobrazil)
Bovendien zei de Braziliaanse president Jair Bolsonaro eerder deze maand, dat een controversieel wetsvoorstel voor mijnbouw, landbouw en veeboerderijen in  beschermde inheemse reservaten gereed was om ter overweging naar het Congres te worden gestuurd. Dergelijke verklaringen en de algemene stand van zaken van Bolsonaro ten opzichte van inheemse volkeren en het milieu hebben ertoe geleid, dat ongeveer 20.000 illegale goudzoekers het grondgebied van Yanomami zijn binnengekomen, aldus een volledig rapport gepubliceerd door de het Instituto Socioambiental.

De situatie heeft over de hele linie tot conflicten geleid. Latentes, een journalistiek project om conflictgebieden in Brazilië in kaart te brengen, ontdekte dat 200 conflicten aan het brouwen zijn in inheems land. Maar, de Yanomami en de Ye'kwana streven naar een vreedzame aanpak van Bolsonaro.

(Bron foto: Truthout)

Na een bijeenkomst van 120 leiders uit 26 regio's meldt het Instituto Socioambiental, dat de noordelijke stammen een brief aan de uitvoerende en gerechtelijke machten hebben gestuurd met een overzicht van de problemen veroorzaakt door illegale mijnbouw.

Onder de problemen die zij aan de kaak stellen, zijn vervuilde rivieren en de schaarste en besmetting van vis, gebrek aan vlees van wild, mensen die ziek worden door kanker, de terugkeer van malaria die in 2019 zes doden veroorzaakte langs de Uraricoera-rivier en het gebrek aan sociale- en gezondheidszorg. In hun manifest schreven de Yanomami en de Ye'kwana dat ze, gebaseerd op wat 30 jaar geleden gebeurde vanwege het gebrek aan bescherming van inheemse gebieden, vrezen dat een nieuw bloedbad opdoemt en dit is wat ze willen vermijden door vreedzaam te protesteren en hun eisen te presenteren aan Bolsonaro.

(Suriname Mirror/Mining.com/Poder360/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten