zaterdag 28 december 2019

'CAft verwacht dat Aruba binnen norm financieringssaldo blijft van -0,5 procent van het bbp'

'De BW geeft voldoende invulling aan de tekortnorm uit het protocol'


Hoewel de regering binnen de financieringsnorm voor 2019 heeft weten te blijven, worden niet alle afspraken uit het protocol van vorig jaar november nagekomen. Dat concludeert het College Aruba financieel toezicht (CAft) in haar advies op de wijziging van de begroting 2019 (BW). Daags voor het kerstreces behandelden de Staten van Aruba de BW, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 28 december 2019.

Het verwachte financieringssaldo van het land in 2019 blijft na verwerking van de BW met -24,8 miljoen florin (-0,4 procent van het bbp) ongewijzigd ten opzichte van de vastgestelde begroting 2019. Met de in de derde UR beschreven verwachte resultaten van de collectieve sector voor 2019 verwacht het CAft, dat Aruba binnen de norm van het financieringssaldo blijft van -0,5 procent van het bbp. 'De BW geeft derhalve voldoende invulling aan de tekortnorm uit het protocol', aldus het CAft.


Aan de afspraken van de begrotingsregels uit het protocol wordt met de BW slechts gedeeltelijk voldaan.

In de BW worden de personeelslasten verlaagd met 0,5 miljoen florin en daardoor komen de begrote personeelslasten in 2019 uit op 478,1 miljoen florin. Dit is exclusief de personeelslasten van het IBSCP, wat strijdig is met de eis van het CAft. Inmiddels heeft de regering besloten dat de personeelslasten van het Interim Begrotingsfonds Sociaal Crisisplan (IBSCP) vanaf de begroting 2020 onderdeel zullen vormen van deze norm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten