zaterdag 28 december 2019

Brazilië voert patrouilles aan grens met Venezuela op nadat deserteurs grens waren overgestoken

(Bron foto: Twitter)
Vijf ongewapende Venezolaanse soldaten aangetroffen in inheems reservaat aan  Braziliaanse kant grens


Het Braziliaanse leger heeft vrijdag 27 december 2019 de patrouilles aan de grens met Venezuela opgevoerd, een dag nadat het vijf deserterende Venezolaanse soldaten had opgepikt te midden van toenemende spanningen tussen de twee landen. 

Het Braziliaanse ministerie van Defensie zei in een verklaring, dat de ongewapende soldaten donderdag waren aangetroffen in een inheems reservaat aan de Braziliaanse kant van de grens.


'Ze presenteerden zichzelf als deserteurs en worden ondervraagd om te zien of ze betrokken waren bij een recente aanval op een basis in Venezuela', vertelde een Braziliaanse militaire bron met kennis van de situatie aan persbureau Reuters. De bron zei, dat hun motief  om te deserteren nog niet was vastgesteld, maar hij vermoedt dat ze betrokken zijn geweest bij een inval op 22 december in een infanteriegarnizoen in het zuiden van Venezuela.

President Nicolas Maduro zei maandag, dat 11 mensen waren gearresteerd in verband met de inval zondag in een afgelegen militaire buitenpost in de zuidelijke staat Bolivar. Hij zei dat sommige verdachten de grens naar Brazilië waren overgestoken met gestolen wapens.


Venezuela beschuldigde Peru, Colombia en Brazilië - tegenstanders van de socialistische Maduro die oppositieleider Juan Guaido als de rechtmatige president erkennen - van medeplichtigheid aan de aanval, waarbij één Venezolaanse soldaat werd gedood. De regeringen van alle drie landen hebben betrokkenheid ontkend.


Honderden leden van de veiligheidstroepen van Venezuela hebben de afgelopen jaren hun land verlaten, aangemoedigd door Guaido. De meeste zijn Colombia binnengekomen, maar tientallen zijn naar Brazilië gevlucht, waar ze als vluchteling zijn ontvangen.

Het Braziliaanse leger heeft echter geprobeerd conflicten met zijn Venezolaanse tegenhanger te vermijden, ondanks de heftige kritiek op de regering van Maduro van de extreem-rechtse president Jair Bolsonaro in Brazilië.

(Suriname Mirror/Reuters/La Prensa Tachira/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten